Přihlásit

Zlatá srnčí trofej dospěla do věku dámy v nejlepších letech (Rakovnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Je to soutěž pro mládež, kterou pořádá každoročně Českomoravská myslivecká jednota. Protože soutěž letos oslavila čtyřicáté výročí trvání, po dětech na Písky přijeli i vedoucí. Ti současní, i ti, kteří se soutěží začínali.
Že myslivost je láska na celý život, dokazuje to, že většina vedoucích se Srnčí trofejí vyrostla, a nakonec vystudovala, nebo studuje vysoké odborné školy a zůstala v oboru.
Na Písky se sjeli staří známí z celé republiky. Nechyběli ani ti, kdož stáli u zrodu Zlaté srnčí trofeje, například Lidka Bitmanová a Jiří Sedláček.

Program
Jednatel Českomoravské myslivecké jednoty Jaroslav Kostečka uvedl: "V současné době projednáváme novou koncepci práce s mládeží. Chtěli bychom udělat nový metodický klíč pro vedoucí z mateřských, základních i vyšších škol, podle kterého by dokázali velice jednoduše, ale objektivně komunikovat s dětmi, a aby jim přinášeli co nejdůležitější, ale jednoduché informace." Na setkání vedoucí řešili, jak by prezentace měla vypadat. Do jednoho roku bude k dispozici manuál, podle kterého by měli vedoucí i učitelé postupovat. Tyto nauky dnes v osnovách chybí. "Myslivost není jen o střílení zvířátek, i když to do naší činnosti neoddělitelně patří z důvodů udržení rovnováhy v krajině," mínil Kostečka.

Soutěž
Myslivecká jednota je rozdělena na osmdesát pět okresních svazů. Téměř pod každým svazem pracují po celý rok myslivecké kroužky. Někde jsou kroužky samostatné, ty vedou členové myslivecké jednoty nebo učitelé na školách. Samotnému setkání vedoucích předcházelo národní kolo soutěže. To se koná vždy ve dvou čtrnáctidenních turnusech pro děti do deseti let, to je kategorie A. Kategorie B je pro děti od jedenácti do patnácti let.
Během celého pobytu si děti prohloubily znalosti z myslivosti, dendrologie, ochrany přírody a podobně. Každý rok se děti sjíždějí někde jinde, většinou v lesnických odborných učilištích, proto program odpovídal vždy místu pobytu. Tady navštívily například Lánskou oboru nebo přírodní rezervaci Brdatku. Zdalipak víte, jaká je nejstarší část na toulcích muflonů? Nebo co jsou to kalhotky? Takové odborné otázky čekaly mladé odborníky v testu, na nějž navazovala i část s praktickými úkoly.
V kategorii A zvítězil Jan Gregor z Kněževse. Letos vyhrál podruhé a na soutěž to opravdu neměl daleko.
Více fotografií si prohlédněte na webu Rakovnického deníku.


 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.