Přihlásit

Radioaktivní znečištění masa i hub je v normě (Prostějovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Divočáci z Bavorského lesa mají v mase velké množství radioaktivního cesia, které pochází ze čtvrt století staré havárie jaderné elektrárny v Černobylu. Jejich maso se v Německu nesmí jíst.
Myslivci, veterináři i odborníci ze Státního ústavu radiační ochrany ubezpečují, že nim rodi ani houbaři se na území střední Moravy nemusí nadměrné radioaktivity bát. Mluvčí státní veterinární správy Josef Duben si nevybavuje jediný případ, kdy by zvířecí maso z Prostějovska, a ostatně ani z jiných krajů republiky, obsahovalo nadlimitní množství cesia. "Nic takového jsem za dobu svého působení na veterinární správě nezaznamenal. V rámci monitoringu jsme v některých případech zjistili jen velmi nízké koncentrace tohoto prvku," potvrdil s tím, že letos bude v Olomouckém kraji testováno na cesium 134 a 137 osm kusů lovné zvěře.
Jiří Procházka, jednatel Okresního mysliveckého svazu Prostějov, tvrdí, že kdyby se nějaký problém s radioaktivitou v mase zvěře objevil, hned by se to rozkřiklo. "Tato otázka se ale v našich kruzích vůbec neprobírá," poznamenal.
Radioaktivitu z půdy vytahují plodnice hub. "Přestal jsem na ně chodit. Ten, kdo je jí, koleduje si o zdravotní problémy," míní padesátiletý František z Prostějova.
Přerovský mykolog Jiří Polčák houbaře uklidňuje: "V laboratořích se analýzy hub dělají často. V souvislosti s radiací ale nejsou nebezpečné," vyjádřil se včera od košíku plného hřibů dubových, které nasbíral v lesích jižní Moravy.
"Některé houby ale ve velké míře vážou těžké kovy. Jde především o žampiony a bedly," podotkl s tím, že z hřibovitých hub má tuto schopnost nejvíce rozvinutou suchohřib hnědý. "Tento druh je indikátorem lesů znečistěných emisemi. Vyskytuje se třeba v Beskydech, kde rostou smrky zničené exhaláty," vysvětlil. Naopak v čistých lesích je tato houba vzácností.
V hojném počtu rostou suchohřiby například ve smrčinách nad Konicí. "Nikdy by mě nenapadlo dávat to do souvislosti se špatným ovzduším. Když ale nad tím tak přemýšlím, tak v Konici nikdy moc dobrý vzduch nebyl. Zvlášť, když tu lidi ještě topili uhlím," zamyslel se amatérský přírodovědec Pavel Klemsa z Prostějova.

***

Působení radioaktivity na člověka
radon v budovách             49%
záření gama ze Země          17%
kosmické záření              14%
lékařské záření              11%
přírodní radionuklidy v těle 9%
spad Černobyl                0,30%
ostatní                      0,13%

Odborníci ze Státního ústavu radiační ochrany (SÚRO) potvrzují, že vyšší
obsah cesia 137 pozorují stále v houbách, lesních plodech a v mase divoké
zvěře. Zároveň však zdůrazňují, že v porovnání k přirozenému ozáření je
zcela zanedbatelný.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.