Přihlásit

Automobilovým pytlákům hrozí tučné pokuty i vězení (Kutnohorský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kutnohorsko
Vykoledovat si obvinění z trestného činu pytláctví je snadné. Stačí do kufru naložit autem sraženou srnku. Že šlo o nešťastnou náhodu? To orgány činné v trestním řízení rozhodně zajímat nebude. Policisté navíc získali pomůcku pro vyčíslení škody, a tudíž i případného trestu. Ceník uhynulé zvěře.
Řidič se dopouští trestného činu pytláctví, pokud hodnota zvěře přesáhne pět tisíc korun. Podle policejního zvěřinového menu tak stačí srazit jeden a půl zajíce nebo dva bažanty. Konkrétně poté například jelena si ministerští úředníci cení na skoro třicet tisíc korun, divoké prase na třiadvacet tisíc či daňka na dvaatřicet tisíc korun a zajíce na čtyři tisíce korun.
Policejní metodika ale nabízí ceny zvěře orientační a hlavně minimální. Myslivci se shodují, že některá zvěř má hodnotu mnohonásobně vyšší. Trofejní zvíře prodané k odstřelu může totiž vyjít až čtvrt milionu korun. A jen tento fakt by mohl stačit jako vysvětlení, proč se kolem sražených lesních a polních tvorů dělá takový humbuk. Jsou majetkem příslušných mysliveckých sdružení.

Myslivci zvěř pečlivě evidují
Podle předsedy Okresního mysliveckého spolku Kutná Hora Františka Bartáka je oznámení o sražení zvířete důležité také z hygienických či zdravotních důvodů. "Zvěř se musí pořbít, pokud na místě zůstane, nafoukne se a začne zapáchat. Může dojít k šíření nemocí," poznamenal Barták.
Myslivci se také rozhodnou, zda lze uhynulý kus ještě zužitkovat. Maso může posoudit proškolený prohlížitel. Každé zvíře v revíru si nimrodi navíc pečlivě evidují.
Pokud se motoristům podobná nepříjemnost stane, není potřeba složitě hledat někoho v kamizole, klobouku a s flintou. Podle Bartáka je možné místo střetu oznámit na policii. Někdy ale úplně postačí jít se "udat" do nejbližšího hostince.
V Chabeřicích, domovském mysliveckém sdružení Františka Bartáka, se takto zodpovědně v minulém roce zachovalo okolo pěti řidičů drážních nebo silničních vozidel.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.