Přihlásit

Step pro sysly u paneláků pomáhají udržovat kozy (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na jeho severním okraji se zachovala lokalita vyhlížející jako step i se stepními společenstvy. A právě díky tomu se místo zvané Radouč dostalo na seznam biologicky cenných lokalit.
Nyní se navíc prokázalo, že se tu podařilo rozmnožit ohroženému zvířecímu druhu - syslu obecnému, a to navíc v symbióze s dalším již nevídaným tvorem - králíkem divokým. Unikátnost tohoto místa podtrhuje i to, že hned v sousedství je velké panelové sídliště, z něhož do této stepi míří denně stovky lidí na procházky a stovky pejskařů s venčícími se psy.

Proč lidé po psech neuklidí.
"Lokalita je normálně přístupná, ale venčící se psi tam nejsou úplně ideální. Kdyby po nich lidé alespoň uklízeli, tak by to bylo dobré, ale výkaly tam působí nepatřičně jako hnojivo a vyrůstají tam rostliny, které by tam za normálních podmínek nebyly," řekl Právu vedoucí odboru ochrany přírody mladoboleslavské radnice Josef Novák.
Divocí králíci a syslové si celkem zvykli na prohánějící se cyklisty a slídící psíky. Z odstupu pár desítek metrů se nechají drobní hlodavci okukovat, ale při nezvyklé blízkosti nebo prudším pohybu vetřelce rychle hupnou do všudypřítomných nor.
Přitom na počátku tohoto tisíciletí ohrožený druh drobného hlodavce málem vyhynul i tady.
"V roce 2003, kdy se lokalita podrobněji zkoumala, odhadli odborníci výskyt sysla maximálně na 10 jedinců. Teď odhadujeme, že tady žije 60 až 80 syslů, ale přesně se nedají moc spočítat," dodal s pousmáním Novák.
Kolorit divočiny ještě čas od času dotvářejí pasoucí se stáda koz nebo ovcí, které správce lokality, jímž je CHKO Kokořínsko, na Radouč vysazuje, aby přirozeně spásaly trávu.
"Jednak spásají vysokou trávu, aby měli syslové přehled. Ti potřebují vidět kolem sebe, aby mohli včas reagovat na predátory a schovat se. Navíc kozy kopýtky rozrývají drny a umožní vzklíčit rostlinám, které sem patří," vysvětloval Novák.

Hledání pastevce
Kozy a ovce se tady ale musí hlídat. Jednak aby se nerozutekly a také aby je někdo neukradl. Poslední pastevec tady se svým stádem ale vydržel jen několik dní a na konci tohoto týdne odcestoval.
"Tihle lidé jsou zvyklí na samotu, zřejmě mu nevyhovovalo prostředí a spousta lidí," domníval se Novák. CHKO už ale hledá nového pastevce, aby se zachovala přirozená "údržba" prostranství. Navíc CHKO začátkem srpna avizovala nové stádo ovcí.
Radouč byla díky svému stepnímu charakteru a výskytu chráněných rostlin a živočichů ve vzácném zachovalém ekosystému na konci roku 2009 vyhlášena evropsky významnou lokalitou a zařazena na seznam Natura 2000.
Kromě zmíněného sysla a králíka je tady možné vidět i koroptve, ťuhýky a různé druhy motýlů. Z rostlin patří mezi vzácnější devaterka.


 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.