Přihlásit

Mostecká broková střelnice (Homér)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

STŘELNICE VEDLE DOSTIHOVÉHO ZÁVODIŠTĚ
Výstavba brokové střelnice v areálu hipodromu vzbudila před dvěma lety velký zájem. Zvláště když odbornou pomoc nabídl David Kostelecký, zlatý olympionik ve střelbě. Přestože mohl někdo předpokládat zádrhele, neotřelý sport si získává příznivce. Jedinou nevýhodou zatím je, že střelnice je tak trochu provizorní.
Broková střelba je sofistikovaný sport, který by do budoucna mohl Mostu přinést uznání ojedinělosti, kterým je město - v dobrém slova smyslu - častováno například díky zdejšímu autodromu. Pro "střelecký golf " je vyčleněn prostor v dolní části areálu. Letos se uskutečnily čtyři střelecké dny a k tomu jeden komerční. A to i přesto, že nutné vybavení pro střelnici si management hipodromu musí zatím jen dočasně půjčovat. Původní vize se ale přesto dál naplňuje. Na co nejsou peníze, to zvládají lidé kolem hipodromu vlastními silami a nadšením pro atraktivní disciplínu.
V minulé sezóně se vybudovalo celkem sedm střeleckých stanovišť. "Letos přibyly další tři," říká pyšně ředitel Hipodromu v Mostě Miroslav Suchý. Jedno u rybníka, dvě v lese. V plánu jsou další. "Ani jedno není stejné, je to vždy tvarově jiné - na vodě, v rákosí, z kopce dolů, do kopce," zmínil Miroslav Suchý.
Nejde jen o zábavu pro laiky či poloprofesionály. Ambice směřují až k mezinárodním soutěžím. "Letos jsme se byli v Itálii podívat na mistrovství světa v brokovém parkuru. Prezidentovi pořádající organizace FITASC jsme přivezli materiály o hipodromu. Do roku 2014 se u nás mistrovství světa ani Evropy neuskuteční, to je již rozdělené. Ale pak máme šanci," prozrazuje ředitel Suchý. Má to jediný háček. "Musíme do roku 2014 uspořádat závod evropského formátu. Z hlediska prostředí vše splňujeme, jen musíme prostě prokázat zkušenost s mezinárodní akcí. Pokud to zvládneme, můžeme se ucházet o pořadatelství turné po střední Evropě," nastínil ředitel. Na závodu v Itálii, který byl s kolegy obhlédnout, střílelo 1200 střelců z 35 zemí.
Hnacím motorem pro profesionalizaci je pro Mostecké také fakt, že je potřeba vymyslet další střeliště. "Musíme jich mít alespoň dvacet pro národní soutěže a pokusíme se přiblížit dvaatřiceti, které jsou nutné pro evropské a světové soutěže. Každý rok se budeme snažit něco dobudovat," slíbil Miroslav Suchý. Z hlediska pozemku a neotřelých přírodních míst by neměl mít hipodrom rozhodně žádný problém.
Mostecká broková střelnice, i když dnes nemá trvalý charakter (v takovém případě se budou muset mimo jiné začít řešit průlezy pro zvěř v nezbytném pletivu), je různorodostí ploch ojedinělá. Nejistota budoucnosti tkví pouze v ochotě odborné firmy, která zatím pro "dočasnou" střelnici propůjčuje nákladné zařízení. Velkým kreditem tohoto zatím nedokončeného záměru je ale bezesporu nadšení jeho realizátorů, kteří se do něj pustili bez jakékoliv finanční podpory nebo záštity města či dotační výpomoci.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.