Přihlásit

Nezákonně obchodoval se sovami (Opavský a hlučínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Držením, a hlavně prodejem ptáků, jejichž druhy jsou přímo ohrožené vyhynutím nebo vyhubením, se provinil jedenačtyřicetiletý muž z Ludgeřovic. Kriminální komisař z Opavy již proti němu zahájil trestní stíhání pro obvinění ze spáchání přečinu neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami.
Jak zjistilo policejní vyšetřování, v prvním případě si v červenci roku 2006 nezákonně pořídil od sedmatřicetiletého muže z Hranic na Přerovsku kalouse ušatého. Toho bez patřičných povolení a udělení výjimky ze zákona o ochraně přírody a krajiny držel ve svém bydlišti až do letošního března. Dále pak si v polovině února roku 2008, znovu bez patřičného povolení nebo výjimky ze zákazu obchodní činnosti v zákoně o ochraně přírody a krajiny, zakoupil za dva tisíce korun od devětatřicetiletého Ostravana samce sovy pálené, tedy dalšího druhu přímo ohroženého vyhynutím nebo vyhubením. Ptáka si nechal ve svém bydlišti a snažil se jej se ziskem prodat dál.
"Tohoto samce sovy pálené neoprávněně a v rozporu s nařízením Rady Evropského společenství nabízel prostřednictvím inzerátů k prodeji a v polovině září loňského roku jej společně se samicí sovy pálené prodal šestatřicetiletému muži z Příbrami za částku sedmi tisíc korun," popsal další osud chráněného ptáka tiskový mluvčí opavských policistů René Černohorský. Také uvedenou samici sovy pálené získal Ludgeřovičan bez zákonných povolení od muže z Ostravy a opět si ji ponechal až do té doby, než semuji podařilo prodat.
Další obchody se vzácnými sovami mu překazil příjezd policie. Podle myslivců se ale jedná jen o jeden případ z mnoha, které se dějí.
"Podle informací, které se k nám dostávají z jiných mysliveckých spolků a které se objevují v médiích, je tento nešvar poměrně rozšířený. Jedná se hlavně o vybírání vajec z hnízd, hlavně u dravců," řekl k tématu nezákonného obchodování s ptáky Vladimír Tancík z Mysliveckého spolku Slezská Hořina Brumovice. Nevzpomíná si ale, kdy se podobný případ na Opavsku podařilo odhalit.
Je veřejné tajemství, že draví ptáci a také sovy nekončí jen v českých rukou, ale mizí kolikrát daleko za hranicemi, třeba v arabských zemích, kde je sokolnictví velmi rozšířené a populární.
U nás patří většina ptáků mezi chráněné druhy. To však ale různým ziskuchtivým lidem nezabrání v tom, aby dravce získali, odchovali a prodali i za cenu překročení zákona. Pokud už je náhodou přistihne člen myslivecké stráže, může sice zakročit, ale prošetření takového činu patří do práce Policie České republiky. Protože opavská policie stále celou událost z Ludgeřovic šetří, na další informace si ještě budeme muset počkat.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.