Přihlásit

Nepůvodní dobrovolníci uklízí Pálavu místo muflonů a koz (Nový život)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

No bodejť by neuklízeli. Koza bezoárová, která spásala náletové rostliny, byla jako nepůvodní druh vyhnána z Pálavy někam na Českolipsko a muflon byl ze stejného důvodu vystřílen původním druhem lesníků a nepůvodních devizových cizinců pod vedením vedoucího mikulovského polesí pana Řádka, za přihlížení dalšího původního druhu Jiřího Matušky jako vedoucího Správy Chráněné krajinné oblasti Pálava.
Nyní tu stejnou práci za kozu bezoárovou a muflony dělá sedmnáct nepůvodních dobrovolníků z deseti zemí, za přihlížení dvanácti původních druhů zaměstnaných na Správě Chráněné krajinné oblasti Pálava v Mikulově.
Není nad dobrou průpravu a zejména předání praktických zkušeností tehdy od starého fořta tehdy mladému ochránci přírody, jak redukovat a vystřílet, zejména když příčinou, jak posléze využít zkušeností s kulovnicí a vyflákat ty muflony, byla jedna pražská celebrita, která přijížděl do Mikulova s povolením k odstřelu jelena od samotného Lubomíra Štrougala s pravidelností jí vlastní. Nestřelila nic, zmrzačila, co se jí podařilo, a druhý den šlo polesí do chráněné krajinné oblasti dohledat a dorazit to, co se nepovedlo.
Ale není pochyb o tom, že tato zvolená cesta nakonec přinesla pokrok, neboť bobky muflonů a koz při deštích svým kyselým pH rozleptávaly vápenec Pálavy a dneska by tam byl místo kopců lavor jak dno Mušovských jezer. To rozhodně s bobky u sedmnácti nepůvodních a dvanácti původních nehrozí a Pálava bude zachována příštím generacím. A na nepůvodní druh s kosou a hráběmi se nestřílí.
Otto Vaďura

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.