Přihlásit

Největší antilopy na světě mají svůj domov v Lánech (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ve stádě je čtyřicet zvířat, během léta se počet rozrůstá o mláďata a na podzim se mladí samci, kteří nejsou zařazeni do chovu, porážejí na maso.
"Pokud jsou antilopy ve výběhu, je možné je ze silnice volně pozorovat, do stáje je zavíráme pouze v zimě," říká jejich ošetřovatel Petr Beluš.
Podle něj se zvířata stávají atrakcí jak pro místní, tak pro návštěvníky, kteří přijíždějí hlavně o víkendech. Kdo vyrazí na výlet a bude mít štěstí, že ošetřovatele potká, může si vyslechnout jeho poutavé vyprávění a zajít na prohlídku stáje. "Lánští už si na ně zvykli, o víkendu sem přišly místní rodiny s dětmi a já jim o zvířatech vyprávěl," směje se Beluš.
Oblíbenost zvířat v Lánech popisuje i bývalý lánský myslivec Bohuslav Martínek. Podle něj se cesta okolo ohrad se zvířaty stala promenádou, kam se vydávajímístní lidé na procházky.

Zimu snášejí dobře
Antilopy se do Čech dostaly z Tanzanie a Ugandy, před čtyřiceti lety je přivezl tehdejší ředitel zoo ve Dvoře Králové Josef Vágner. V roce 2000 byla dokonce antilopa doporučena organizací OSN pro výživu a zemědělství k domestikaci na základě zkušeností s chovem v zajetí.
"Náš chov slouží nejen k produkci zdravého a chutného masa, ale také k výzkumu. I přesto je stále velmi málo probádána," říká Radim Kotrba, odborník na antilopy losí. Každého asi napadne, jak africká antilopa snáší středoevropskou zimu a nízké teploty. Podle Radima Kotrby, který výzkum organizuje, dobře. Zimu snáší podobně jako skot.
Při pohledu do výběhu zaujme i velikost zvířat. "Je to spolu s ohroženou antilopou Derbyho největší antilopa na světě. Historicky nejtěžší samec vážil 942 kg," hlásá informační tabule u výběhu, kde se návštěvníci mohou dozvědět užitečné informace.
Antilopy losí i přes svou klidnou povahu a dobrou ochočitelnost mohou být nebezpečné. Samice chrání rohy svá mláďata a samec v době říje vminulosti v jiných chovech již mnohokrát smrtelně zranil ošetřovatele.
"Pokud se na farmu do Lán dostanete, můžete antilopám přivézt i nějaký pamlsek," vzkazuje zájemcům Petr Beluš.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.