Přihlásit

Při lovu je důležité dbát všech zásad bezpečnosti (Žatecký a lounský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Říjen v myslivosti

V říjnu probíhá hlavní lovecká sezóna. Hned od počátku října se myslivci věnují lovu holé zvěře srnčí. Zvěř se intenzivně paství a přebarvuje (mění srst). Právě v tuto dobu lze nejlépe poznat průběrné kusy. Předmětem lovu, by měly být především slabé kusy.

Za jasných nocí se myslivci věnují lovu černé zvěře, zvláště na strništích a posečených či mulčovaných loukách. Zásadně však neloví samostatné kusy. Jsou to zpravidla kňourci, kteří se oddělili od tlup, příliš neškodí a budou tvořit základ sociální struktury populace černé zvěře.

Protože v říjnu již skončila říje jelení zvěře, je nutno realizovat lov holé zvěře jelení. Probíhá lov divokých kachen. V polovině října začíná lov bažantů.

Je také nutno důrazně připomenout, že je zcela nepřípustné lovit na polích, kde probíhá sklizeň - zákon o myslivosti 449/2001 Sb. zakazuje lovit zvěř na pozemcích, na kterých současně probíhá sklizeň a také na sousedních pozemcích ve vzdálenosti do 200 m od hranice těchto pozemků. To je aktuální vzhledem k probíhající sklizni silážní a zrnové kukuřice, slunečnice a sóji.

V říjnu se loví bažanti a připravuje se organizace honů na zaječí zvěř. První hony na bažanty bývají plné očekávání a netrpělivých lovců, a proto by měl vedoucí honu dbát na připomenutí a dodržování preventivních opatření. Snad jen na připomenutí. Vedoucí honu je povinen před zahájením honu vypracovat seznam střelců a honců, zkontrolovat platnost zbrojního průkazu, průkaz zbraně, lovecký lístek a doklad o povinném pojištění lovce. Odpovědnost za vedení honu má myslivecký hospodář nebo pověřená osoba. Postřelení, byť jen jedním brokem, může mít vážné následky, zejména trestně právní a koneckonců i finanční. Zákaz požívání alkoholu a neúčast na honu osob mladších 15 let je dnes již samozřejmostí.

Začínající hony bývaly a jsou i dnes mysliveckým svátkem. Proto je nutno dbát na dodržování mysliveckých tradic nejen v oblékání, ale i v organizaci honů. Dobře organizovaný výřad s loveckými fanfárami je nezapomenutelným zážitkem pro všechny účastníky honu a posouvá bohaté tradice české myslivosti tradice do budoucnosti.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.