Přihlásit

Myslivci dělají přírodě radost (Chrudimský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Třemošnice – Myslivecký spolek „Honitba Javorka” z Třemošnice obhospodařuje svůj revír v oblasti od Hedvičina údolí v Třemošnici, přes hřebeny Železných hor až po Leškovu Hůrku. Myslivci ale nejen chodí se svojí „flintičkou” do lesa a na čekanou, ale také něco dělají pro zvěř a pro lesní porost. Na uplynulou sobotu a neděli si příznivci svatého Huberta připravili výsadbu stromků. Sraz byl vždy brzy ráno a s sebou si vzali pracovní náčiní, něco k snědku i na zahřátí. Čtyřicet účastníků a jejich rodinných příslušníků se pak rozdělilo do šesti skupin. Výsadba 2 800 jedlí a 4 200 buků byla připravena v prostoru přírodní rezervace Oheb.

Výsadbová činnost je prováděna pro obnovu smíšeného lesa. Sazenice jsou sázeny v místech oplocenek a tak jsou chráněny proti okusu lesní zvěří. Vsobotu přálo dobré počasí a tak šla práce hezky od ruky a na neděli zbylo už jen málo.

„Výsadba stromků probíhá ve spolupráci s Honitbou Javorka, CHKO Nasavrky a Lesy ČR již dlouhá léta a nejlepší dobou pro sázení je právě podzim. Podobnou výsadbu prováděli účastníci i vloni. Jednou z velmi dobře hodnocených činností bylo také v roce 2007 čištění lesa v prostoru Hedvičina údolí,” pochvaloval si nájemce honitby Vladislav Zelený z Třemošnice.

Revírník Pavel Starý k tomu dodal: „Akce je financována z programu Péče o krajinu Ministerstva životního prostředí, administrována je Správou CHKO v Nasavrkách a celé věc probíhá v režii Lesů ČR.” Všichni brigádníci se na závěr shodli na tom, že se jedná o dobrou pomoc přírodě.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.