Přihlásit

Nejsou žaludy, divočáci plení kukuřici (Prostějovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hladová černá zvěř ničí zemědělcům na Olomoucku úrodu. Škody budou oproti jiným rokům až dvojnásobné

Senice na Hané – S hladovými divočáky mají letos hospodáři větší problémy než jindy. V lesích nejsou žaludy a přemnožená černá zvěř se stahuje na kukuřičná pole, kde páchá nemalé škody. Zemědělci proto myslivcům vysekávají v lánech průsmyky, aby se mohli k všežravému škůdci snáze dostat. I tak odhadují, že škody budou obrovské. „Velké, stohektarové lány kukuřice, prasata v nich, a my nemáme šanci zemědělcům pomoci, protože se k prasatům nemůžeme dostat,” popisoval patálie s hladovými divočáky revírník z Náměště na Hané Ladislav Havelka.

Letošní rok je podle Havelky výjimečný v tom, že v jeho revíru, kde hojně roste dub, nemá černá zvěř potravu. Podobné je to ve vyšších polohách s bukvicemi. „Je tak špatný rok, že žaludy nejsou v lese skoro žádné. Prasata proto shánějí potravu na poli a živí se na zbytcích kukuřice a řepy,” uvedl.

Nedaleké zemědělské družstvo odhaduje, že škody budou jednou tak velké oproti jiným rokům. „Na polích je ještě dost kukuřice – rok byl, jaký byl, a kukuřice špatně zrála. Do toho přišli hladoví divočáci. Navíc v polích je stále mokro, mají tam bahniště, nemůžeme černou zvěř z pole dostat,” sdělil předseda Zemědělského družstva Senice na Hané Jaroslav Navrátil. „Napáchané škody můžeme vyhodnotit, až sklidíme. Počítám, že budou dvojnásobné oproti jiným rokům,” odhadoval Navrátil.

Zemědělci proto v posledních týdnech vyžínají v nesklizených lánech průsmyky, aby se myslivci mohli k černé zvěři dostat. „Dohodli jsme se, že nám rozesečou lány. Něco se díky tomu odlovilo, ale i tak se k prasatům velmi těžko dostáváme,” poznamenal revírník Havelka.

Populace všežravé černé zvěře narůstá několik posledních let, a to nejen v Česku. „Působí škody na různých plodinách. Kukuřice jí vyhovuje, protože kromě potravy v ní nachází i dobrý úkryt,” uvedl Jiří Zbořil z okresního mysliveckého spolku.

Škody řeší zákon o myslivosti a je na uživateli honitby a majiteli pole, jakým způsobem se dohodnou na jejich vypořádání. „Letos je situace horší v tom, že černá zvěř má méně přirozené potravy, protože není semen dubů a buků,” dodal Zbořil.

To, že v lesích nejsou žaludy ani bukvice, však podle Zbořila pomůže tomu, aby myslivci významně snížili stavy černé zvěře v lesích. „Že není semenný rok, přinutí divočáky, aby chodili na naše vnadiště. Máme šanci regulovat,” doplnil Zbořil.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.