Přihlásit

Čemu byly věnovány letošní Svatohubertské slavnosti na Kuksu? (Krkonošský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Stalo se již tradicí, že Svatohubertské slavnosti na Kuksu se každoročně konají ve znamení motta, které je věnováno lidským pozitivním i negativním vlastnostem v protikladu, které je inspirováno ctnostmi a neřestmi, ztvárněnými na Kuksu v sochách Mistra Matyáše Brauna. Pro letošní slavnosti, které pořádal Řád sv. Huberta s dalšími spoluorganizátory, a které se konaly 2. října, byla vybrána „trpělivost a lhostejnost”.

Ke slavnostnímu zahájení slavností vykročili v poledne v čele průvodu členové Řádu sv. Huberta v mysliveckých uniformách, dlouhých zelených pláštích, širokých kloboucích, se zdobenými tesáky po bocích. Letošní 17. Svatohubertské slavnosti na Kuksu zahájil velmistr Řádu svatého Huberta Jan Votava, účastníky pozdravili hosté z Polska a Belgie. A potom si na čtyři tisíce návštěvníků užívaly bohatý program, ve kterém nechyběli sokolníci, šermíři, tamboři, ukázky lovecký psů i koní...

Myslivce – jelenáře zaujal průběh VII. ročníku juniorské soutěže vábičů jelenů. Z devatenácti mladých lesníků a myslivců vyhrál s 48 body student pátého ročníku Fakulty lesnické a dřevařské v Praze Tomáš Třeský z Nové Role u Karlových Varů.

V lapidáriu Hospitalu proběhly soutěžní výstavy dětských kreseb „Zvířata babiččina dvorečka” a fotografií „Myslivecký rok ve fotografii”.

Do jabloňového sadu v sousedství parku chodily děti se svými rodiči zkusit štěstí v soutěžích a něco se zajímavého dozvědět o přírodě, o lese, o rostlinách i o zvířátkách. Program podle projektu „S Hubertem do lesa” pro ně připravil Řád sv. Huberta ve spolupráci s Lesní správou LČR, s. p. Dvůr Králové a Českou lesnickou akademií Trutnov. Děti například skládaly obrazy z různých druhů dřev, poznávaly rostliny a ptáky, na udici chytaly makety našich ryb. Potěšil je drobný dárek za šikovnost a mnohdy překvapivé znalosti.

Zhlédnout všechny akce bohatého programu slavností nebylo v lidských možnostech. Například když jste chtěli na nádvoří sledovat soutěž mladých vábičů jelenů, už jste nestihli příjezd Hubertovy jízdy, ukázky koní a loveckých psů před areálem Hospitalu. Každý si mohl vybrat podle svého zájmu. V kostele Nejsvětější trojice se v podvečer konala Svatohubertská řádová troubená mše se zpěvy „in Es” autorů Josefa Selementa a Dr. Petra Vacka celebrovaná Mons. Tomášem Holubem. Na lesnice a lovecké rohy ji provedli trubači Mendelovy univerzity v Brně a mužský sbor ŘsH a ženský sbor Carmen ze Zábřehu na Moravě.

Vyvrcholením celého programu bylo večerní jímavé závěrečné slovo věnované lidským vlastnostem – trpělivosti a lehkomyslnosti, které bylo zakončeno ohňostrojem.

Po další čtyři roky se na Svatohubertských slavnostech na Kuksu nesejdeme, v areálu Hospitalu budou probíhat rozsáhlé stavební a restaurátorské práce. Slavnosti se budou dočasně konat v jiných vhodných prostorách, budeme Vás o nich informovat.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.