Přihlásit

Hubertské slavnosti v Plumlově završila noční prohlídka zámku (Prostějovský večerník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V areálu plumlovského zámku, jak je již zvykem, proběhly Hubertské slavnosti se vší parádou. Diváci se měli opravdu na co dívat. Program odstartoval ve dvě hodiny sobotního odpoledne ukázkou něčeho malého ze sokolnictví a potom už vzala zábava volný spád.

Milovníci psů se pokochali pohledem na přehlídku loveckých plemen, diváci na vlastní uší vyslechli zvuk, kterým se vábí jeleni a aby toho nebylo málo, tak na své borlice a lesnice spustili koncert loveckých signálů myslivečtí trubači. Dva výstupy odehrála skupina historického šermu Malleus a kulturně nabité odpoledne plné chutného jídla zakončila Svatohubertská mše. V místním posezení večer hrála cimbálová muzika Grajcar z Dolní Bojanovice, se kterou si v pokročilé hodině zazpíval i náměstek hejtmana Olomouckého kraje Pavel Sekanina. Třešničkou podzimních oslav svatého Huberta byla noční prohlídka plumlovského zámku doprovázená kulturní vložkou. V různých místnostech památky odehráli členové obecně prospěšné společností Zámek Plumlov divadelní představení provázející publikum historií plumlovského panství. Všichni průvodci i herci měli dobové kostýmy a doprovázelo je šermířské umění skupiny Malleus. "Návštěvníci se jen za světla svíček dostali i do sklepních prostor, kam se dlouhá léta nikdo nepodíval. Navíc letos jsme i obsah představení zaměřili jiným směrem. Dříve se jednalo spíše o ztvárnění situací, jež vyšly z domněnek, kdežto nyní čerpáme z reálné historie. Lidé se dozví, proč je vybudován zámek právě na tomto kopci nebo o rodech, jež tady panovaly. Snažíme se z každého období ukázat kousek historie a nejdůležitější vladaře. Mohu říci, že noční prohlídky jsou u diváků úspěšné a míváme vyprodáno," vysvětlila ředitelka obecně prospěšné společnosti Kateřina Jenešová.

Další plánované noční exkurze s programem jsou na 5. a 6. listopadu, kdy poslední možnost absolvovat tuto prohlídku mají zájemci o víkendu 26. a 27. listopadu. Lístek stojí sto korun a děti do deseti let mají vstup volný.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.