Přihlásit

Pszczyna nabízí zámek, skanzen i oboru zubrů (Horizont)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Polské městečko je ideální na výlet pro celou rodinu, na své si přijdou dospělí i děti

Pszczyna / Malebné historické městečko Pszczyna v Polsku přitahuje turisty díky svým historickým památkám, k nimž patří také nádherný zámek a rozlehlý park. Kromě toho se tam nachází skanzen lidové architektury a obora zubrů.

Na první pohled městečko zaujme zdejším náměstím s evangelickým kostelem z 18. století a přilehlou budovou radnice ze 17. století. Naproti tomu počátky katolického svatostánku, stojícího opodál, sahají do roku 1326. Za zhlédnutí stojí také řada historických domů na náměstí a zajímavá studna.

Zámek a park
Těsně u náměstí se nachází zámek, bývalé šlechtické sídlo pszczyńských knížat. Stojí na místě bývalé tvrze ze 14. století. Ve druhé polovině 19. století byl přestavěn ve stylu francouzského neobaroka a je obklopen rozlehlým krajinným parkem s mnoha vodními plochami a umělými kanály, které si ve velkém množství oblíbilo vodní ptactvo. Park se rozkládá na ploše 156 hektarů a zkrášlují ho obloukové mosty, čínská brána, čajový pavilon, kapličky a další zajímavé stavební prvky. V zámeckém muzeu je uschována většina původního vybavení interiérů z přelomu 19. a 20. století. K prohlídkám jsou zpřístupněny zámecké komnaty, galerie, schodiště, knihovna či císařské apartmá, kabinet miniatur a v dochovaných gotických sklepech zbrojnice s exponáty z 16. až 20. století. Nechybí tam ani legendární pušky těšínky. Za vstupné pro dospělou osobu zaplatíte 21 złotých (130 korun), za dětskou vstupenku pak 11 złotých (70 korun).

Další pamětihodnosti
V roce 1975 byl v zámeckém parku zřízen místní skanzen. Na ploše dvou hektarů jsou shromážděny zajímavé lidové stavby z okolních obcí, všechny ze dřeva. Zajímavostí může být, že jedna z nich se jmenuje Frydek. Kromě chalup a stodol je možno obdivovat větrný mlýn, kovárnu, vozovnu, maštal a další budovy, většinou z 19. století. Naproti tomu bývalý vodní mlýn v současné době slouží jako stylová hospůdka, kde je možno ochutnat některé polské gastronomické speciality jako bigos nebo žurek.
Skanzen má otevřeno denně od 10 do 16 hodin. Za vstupné pro dospělé se platí 6 złotých (asi 38 korun), vstupenka pro dítě od čtyř do šestnácti let stojí polovinu.
V Pszczyně se zachovalo také několik památek na národ věčných poutníků. Na Warowné ulici se rozkládá židovský hřbitov i s bývalou márnicí, který byl překvapivě ušetřen v dobách druhé světové války. K jeho založení došlo počátkem 19. století. Poslední pohřeb se tam konal v roce 1937. Na Bramkově ulici navíc stojí bývalá synagoga, která byla během německé okupace přestavěna na kino a k tomuto účelu slouží dodnes.

Obora zubrů
Velkou atrakcí Pszczyny je zdejší obora zubrů, k jejímuž otevření došlo před dvěma lety v části zámeckého parku. V okolních lesích se toto zvíře vyskytuje od roku 1865 díky tehdejšímu majiteli pszczyńského zámku Janu Jindřichovi XI., který za jednoho samce a tři samice věnoval ruskému carovi stádo jelenů. V ohradách je vedle zubrů možno spatřit ještě muflony, jeleny, daňky a srny. Pro návštěvníky je připravena také zajímavá expozice o fauně i floře pszczyńského regionu. Tvoří ji hlavně různá vycpaná zvířata, včetně jednoho zubra a vlka.
Vstupné pro dospělé činí 8 złotých (zhruba 50 korun), za děti od šesti do čtrnácti let se platí 6 złotých (asi 38 korun). V ceně vstupného je také prohlídka trojrozměrného dokumentárního filmu. V restauraci u obory s názvem Żubr se čepuje, jak jinak, pivo Żubr. Další informace o Pszczyně a jejích zajímavostech je možno získat na internetových stránkách http://pszczyna.pl, www. zubry.pszczyna.pl, www.zamek-pszczyna. pl, http://www.skansen.pszczyna.pl a http://kirkuty.xip.pl/pszczyna.html.

Jak se tam dostat
Pokud se rozhodneme vyrazit do Pszczyny autem, můžeme přejet hraniční přechod v Chotěbuzi a napojit se na dálnici vedoucí do Bielska-Białe a poté pokračovat směrem na Katovice. Další možností je jet autobusem z autobusového nádraží v polském Těšíně do Bielska-Białe a tam přestoupit. Do Pszczyny se je možno dostat i vlakem, tento způsob cestování je však pomalý a méně pohodlný než autobusem. V obcích platí padesátikilometrová rychlost jako u nás. Mimo obec se jezdí maximálně devadesátkou, na rychlostních komunikacích stodesítkou, na dálnicích sto třicítkou. Ceny benzínu jsou trochu nižší než v České republice. Dálniční známku v Polsku nepotřebujete, pouze na nově vybudovaných dálničních úsecích se vyžaduje mýtné. Hlavní silniční tahy v Polsku jsou v dobrém stavu, vedlejší komunikace bývají trochu méně udržované než u nás.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.