Přihlásit

Pytlačící psi (Litoměřický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Při výkonu práva myslivosti se setkáváme nejenom s pytláky, kteří mají svoji práci velmi dobře zorganizovanou, dále s těmi, kteří zabíjejí zvěř jen pro trofeje, přičemž zvěřinu nechají na místě, ale i s velmi nebezpečnými pytlačícími psy.
Často se v televizi setkáváme s tím, že jsou myslivci nemilosrdní, že střílejí psy a kočky. Připouštím, že v některých případech jsou stížnosti oprávněné. Televizní zpravodajství ovšem již neinformuje, jaké nenahraditelné škody způsobují pytlačíci psi nebo kočky.
V naší honitbě Sedlo Liběšice je zejména na Soběnicku poměrně hodně ovocných sadů, které jsou nehonebními pozemky a jsou ohrazené drátěnými ploty. Jedna obyvatelka Horních Nezlů je držitelkou dvou psů loveckých plemen amerického stafforda a zlatého retvíra. Ti nejsou lovecky vedení, ale mají k této činnosti vrozené vlohy. Psi jsou nezajištění proti utěku a velmi často se pohybují po honitbě, kde loví.
Doovocných sadů se stahuje srnčí zvěř kvůli potravě a klidu. Také zde klade mláďata. A právě tady psi srnčí zvěř loví. Naženou ji do plotu, kde ji rdousí a zabíjejí.
Takhle bylo usmrceno již dvacet kusů srnčí zvěře jenom vsadech. I přes uvedené škody žádný člen mysliveckého sdružení v revíru po psech nestřílel. Přes osobní výzvy hospodáře sdružení majitelka nezabezpečila psy proti útěkům, stále pouze slibuje, ale žadné opatření nepřichází. Snahou hospodáře bylo jednat, ale odezva žádná.
Pokud je někdo milovník psů, neznamená to si je pořídit a konec. Musí se o ně starat a dbát na to, aby nezpůsobovali škodu jíným a nedecimovali zvěř v přírodě.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.