Přihlásit

Policisté s myslivci hlídali lesy (Jindřichohradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Policejní hlídky s lesáky by měly odradit zloděje stromků i pytláky

Jindřichohradecko
Od časných ranních hodin včera policisté s členy mysliveckých sdružení, myslivecké stráže a s lesáky kontrolovali pohyb osob a vozidel v lesních porostech od Buku k Jemčině a směrem na Velký Ratmírov. Podobných akcí, které jsou zaměřené nejenom jako prevence proti krádeži stromků, ale i proti například pytlákům, již mají policisté několik za sebou, a jak říká vedoucí jindřichohradeckého obvodního oddělení David Piler, ještě další připravují.
Všechny zúčastněné strany se však shodují na tom, že se případy krádeží stromků, ale i upytlačené zvěře jen velice špatně odhalují.
Jedno ze společných stanovišť bylo za Bukem ve směru na Hatín. "Zkontrolovali jsme několik aut, jestli nemají kradené stromky a upytlačenou zvěř," sdělil policista Rastislav Kačeňák.
"Kontroly lidí, kteří jezdí do lesa, děláme, ale těžko můžeme nějakého pachatele chytat. Spíš to má mít funkci odradit někoho od krádeže či pytláctví," zmínil člen myslivecké stráže jindřichohradeckého Mysliveckého sdružení Háj Stanislav Eder.
Člen sdružení Otto Hanousek doplnil, že myslivci v minulosti v honitbě i nacházeli stopy po pytlácích, respektive po zabité zvěři.
V zimních měsících ale myslivce nejvíce trápí volně pobíhající psi v honitbách, kteří ruší zvěř. Hlavně srny jsou velice náchylné, útěkem se vysilují, dostanou zápal plic a uhynou.
"Kontroly v lesích jsou součástí dalších předvánočních opatření. Letos jsme zatím žádný případ krádeží stromků nezaznamenali. Ale něco si mohou řešit sami lesáci a pak se k nám takový případ majetkového deliktu ani nedostane," zmínil Piler.
Podle slov zástupce vedoucího jindřichohradeckého územního odboru policie Miroslava Dufka je od začátku prosince i účinné opatření na potlačení drobných zlodějíčků, které je má odradit.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.