Přihlásit

Krmivo obohacené o léčiva zbaví zvěř parazitů (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Žďársko
Již tento víkend budou myslivci ve žďárském okrese navážet do krmelců granulované krmivo, jež je obohaceno o léčiva. Léky v potravě, na niž je zvěř zvyklá a s oblibou ji konzumuje, jim pomáhají od parazitů.
Ti zvířata silně oslabují, což se může stát obzvláště v zimním období některým kusům osudné. Myslivci zároveň upozorňují, že zhruba do konce ledna bude maso zvěře, která potravu s léčivy zkonzumuje, nevhodné k jídlu. To je také důvod, proč přeléčení probíhá až na začátku ledna. Právě v tuto dobu totiž končí období lovu většiny zvěře.
"Letos jsme pro žďárský okres objednali 65 metráků krmiva s léčivy, za které jsme zaplatili zhruba 300 tisíc korun," vypočítal Oldřich Sedlář, jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou. Zároveň zdůraznil, že tyto náklady si myslivci hradí ze svého.
Výdaje navíc se jim ale vyplatí - od té doby, co k přeléčování zvěře na Žďársku přistoupili, evidují totiž výrazně nižší úhyny než dříve.
I když ne ve všech honitbách chtějí za krmivo s léčivy vynakládat peníze. "Někde si jej zajišťují sami a neberou je od nás. Jsou ale bohužel i myslivci-lajdáci, kteří si ho nestihnou včas objednat nebo chtějí ušetřit na skutečně nesprávném místě," podotkl Oldřich Sedlář. Ve většině honiteb ve žďárském regionu však podle něj myslivci krmivo s léčivy poctivě nakupují.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.