Přihlásit

Krkavci se vrátili do regionu, dělají problémy myslivcům (Prostějovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Prostějovsko
Hlasité krákání, rozpětí křídel kolem jednoho metru, silný zoban. Krkavec, největší pěvec České republiky, se vrátil do lesů Prostějovska.
"Jednoho vídávám létat mezi Žárovicemi a Hamry," uvedl Karel Rozmánek z Prostějova. Diví se tomu, že krkavce chrání jako ohrožený druh zákon. "Nepřišlo mi, že jde o nějak vzácného živočicha," říká Rozmánek. Netuší, že krkavec kvůli úpornému pronásledování a změnách v krajině z republiky na dlouhá léta zcela vymizel. Ještě ve středověku přitom býval ve střední Evropě zcela běžným druhem, který fungoval i jako zdravotní policie. Likvidoval totiž mršiny. Z prostoru Čech vymizel v polovině devatenáctého století.
Internetová encyklopedie Wikipedie hovoří o tom, že krkavec se do Čech a na Moravu vrátil v novodobé historii teprve v roce 1968. Zahnízdil v hukvaldské oboře v okénku zříceniny hradu. Zřejmě v témže roce zahnízdil i v Jeseníkách.
Kdy se krkavec v druhé polovině minulého století prvně objevil na Prostějovsku, nikdo datovat nedokáže. Jisté ale podle jednatele Okresního mysliveckého spolku Prostějov Jiřího Procházky je, že na Drahanské vrchovině jich nyní pobývají desítky. "Létá jich tam tak třicet čtyřicet. Hnízdí v lesích," sdělil nimrod.
Vadí mu, že krkavci létají na krmení, které vychystává pro jinou zvěř. "Vysypu do lesa pytel rohlíků pro divoká prasata, přiletí havrani a za dvě hodiny je všechno krmení pryč," popisuje Procházka. Tvrdí, že krkavci myslivcům páchají škody i na drobné zvěři. "Je pro ně lahůdkou," zdůrazňuje jednatel Okresního mysliveckého spolku Prostějov. Podle Jiřího Procházky bude krkavců na Prostějovsku přibývat. "Pravděpodobně jich v dohledné době bude tolik, že začnou být pro naše hospodaření vážným problémem," vyjádřil se.
Ředitel České ornitologické společnosti Zdeněk Vermouzek odmítá, že právě krkavec má výraznější vliv na úbytek drobné zvěře. Krkavec totiž neloví svoji potravu aktivním způsobem. "Zvěsti o tom, že zabije narozené tele či srnče, jsou nesmysl. Dokáže usmrtit jen oslabená mláďata, která jejich rodiče opustili," konstatoval Vermouzek.
Upozorňuje, že tento opeřenec se už v republice pomalu šířit přestává. "Nárůst populace, který byl zřejmý v devadesátých letech minulého století, je pryč. Stojí za tím, že jde o teritoriálního ptáka, který se dožívá desítky let a své hnízdiště před dalšími krkavci hájí," objasnil Vermouzek.
Ředitel České ornitologické společnosti prohlásil: "Krkavec do naší přírody patří. Nelze z něj dělat obětního beránka a svádět na něj úbytek drobné zvěře. Ta totiž mizí po celé Evropě, a to kvůli pokračující intenzifikaci zemědělství."
Jiří Procházka z okresního mysliveckého spolku s potřebou ozdravět krajinu souhlasí. "Třeba kdysi hojný králík se na obrovitých plochách otevřených polí nemá před dravci kde skrýt. Je potřeba vysazovat remízky, háje, zachovávat louky," řekl.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.