Přihlásit

Vzácného rysa budou sledovat noční kamery (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Další kamery, které jsou schopné nahrávat v noci, nyní shání Správa Národního parku České Švýcarsko. Pracovníci je potřebují, aby mohli lépe sledovat pohyb vzácného a chráněného rysa ostrovida na svém území.
"Nyní jednáme o tom, kde si je půjčíme a kam přesně je umístíme, protože nyní víme, kde ho hledat. Tato místa ale samozřejmě kvůli jeho ochraně nemohu prozradit," řekl mluvčí parku Tomáš Salov.
Ale i kdyby návštěvníci místa, kde rys žije, znali, stejně by ho nespatřili, je velmi plachý a aktivní je hlavně v noci.
Dvě "fotopasti", tedy infračervená čidla, která se sepnou při pohybu a spustí kamery, byly v parku zapojeny vloni.
"Nebyly tu kvůli rysovi, ale pro dokumentaci zvěře - zajímaly nás počty a druhy. Rysa fotopast zachytila minulou sobotu úplně náhodou," přiblížil Salov nečekaný úlovek, o kterém první informoval Deník. Poslední potvrzené zprávy o běžném výskytu rysa v Česku jsou z počátku 20. století. Pak byla tato největší kočkovitá šelma Evropy vyhubena. Před několika lety se postupně začala vracet na Šumavu. Orysově existenci přímo na severu Čech pracovníci parku měli jen nepřímé důkazy. "Nyní konečně máme fotografii a tedy první hmatatelný důkaz, že tu rys je," řekl Salov.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.