Přihlásit

Mikulkovy fotografické skvosty (Krnovské noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bruntál
Přes čtyřicet snímků zvířat ve volné přírodě fotografa Štěpána Mikulky si mohou prohlédnout návštěvníci na bruntálském zámku. K vidění je zde výstava nazvaná Pocta životu aneb Nejsme tady sami.

Mikulka se divákům představuje jako výtečný fotograf, ale i jako trpělivý a pohotový pozorovatel, což ostatně při fotografování zvířat a ptáků ve volné přírodě ani jinak nejde. Za snímky se ukrývají hodiny čekání, dobrá znalost přírody a chování zvěře a také to, že vše je děláno s láskou. S láskou k focení i s láskou k přírodě. Ne nadarmo patří Mikulka k fotografům, jejichž snímky se pravidelně objevují v časopisech věnovaných přírodě a myslivosti. Díky svým skvělým fotografiím nabízí Mikulka strhující pohled na život v přírodě a diváky přivádí do nejtěsnější blízkosti k jejím obyvatelům. "Obyčejný pozorovatel si možná řekne, že tady tohle všechno snad u nás ani nežije. Naše příroda je velice bohatá v tomto kraji Jeseníků. Většina tvorů, kteří jsou tady, vyjma vlka, tetřeva ze Šumavy a vlhy pestré z jižní Moravy, se u nás dá vidět. Někdy jsou kuriozity, třeba kalous pustovka, kteří se tady zastaví, kraj Slezské Harty na okamžik navštíví, stejně tak jako slučka malá. Jsou to skandinávští hosté, kteří se tady zastaví na cestě na jih," představil své fotografie Mikulka. Pro školy má rovněž připraveny přednášky o přírodě.
Výstavu připravilo město Bruntál za podpory Moravskoslezského kraje jako propagaci přírody. "Bylo by fajn, kdyby se hlavně dětem příroda díky těmto fotografiím přiblížila," řekl při zahájená výstavy Štěpán Mikulka. A žemá talent nejen pro focení, ale i pro muziku, potvrdil dvěma písničkami, které zahrál a zazpíval návštěvníkům vernisáže. Výstava potrvá do 18. února.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.