Přihlásit

Bobři se vrací, stavěli i v Břestu (Kroměřížský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kroměřížsko
Pořádný kus práce odvedli v minulých dnech v Břestu bobři. Zákonem chráněné zvíře po sobě nechalo dva pečlivě ohlodané stromy, z čehož jsou nadšeni tamní ochránci přírody, správci vodních toků už ale méně. Musejí totiž rozebírat jejich stavby.
"Práci vodního stavitele našel kousek od svého domu náš obyvatel Jiří Regent, který bydlí nedaleko Moštěnky," řekl Deníku starosta Břestu Jaromír Navrátil.
Na vitalitu těchto zvířat si momentálně ekologové skutečně nemohou stěžovat, což potvrzuje i ekolog Pavel Šálek. "Bobři u nás nemají přirozené nepřátele, troufl by si na ně vlk, medvěd nebo rys, a těch u nás moc není. Určité riziko pro ně ale představuje zaječí nemoc brucelóza," vysvětlil člen hulínské organizace Českého svazu ochránců přírody .
Proto se nyní bobři bez problémů množí i na Kroměřížsku. První se objevili zhruba před osmnácti lety v okolí Záhlinic a na kvasickém Štěrkáči, kde spokojeně vegetují dosud. Nyní se rozšířili například do Zahnašovic a líbí se jim i v okolí Plešovce nedaleko Chropyně.
"Podél Malé Bečvy po sobě nechávají spoustu stop. Výkusy jsou tam patrné na mnoha stromech," potvrzuje vedoucí chropyňského odboru životního prostředí Jiří Pospíšil.
Ačkoli rybáři si prý přítomnost bobrů pochvalují, správce toku má o práci navíc. Vyvrácené stromy v řekách totiž představují překážku. "Hromadí se na ně připlaveniny, překážka se zvětšuje a dochází k vylití vody do okolí," podotkla Olga Čechmánková, která pracuje pro Povodí Moravy.
Bobři nepotěšili ani majitelku zahrádky u Šlajzy v Kroměříži, ohlodali jí totiž její ovocné stromy. V takových případech se však naštvaný zahárádkář dočká alespoň náhrady od státu.
"Na tyto kompenzace vznikne nárok tehdy, kdy mají škody na vině chráněná zvířata, jako je bobr, medvěd, vlk nebo kormorán," vyjmenovala vedoucí kroměřížského odboru životního prostředí Božena Ševčíková.
Pokud tedy zmíněné zvíře poničí nějaký majetek, majitel může kontaktovat odbor životního prostředí, který škody prošetří, zdokumentuje, a pak stačí požádat o náhradu Zlínský kraj.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.