Přihlásit

Ochránci v Beskydech pátrají po šelmách (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vlci obývají především severovýchodní část hor, každoročně tam vyvádějí mláďata

Profesionální ochránci přírody i dobrovolníci začali v lesích a na loukách a pastvinách v Chráněné krajinné oblasti Beskydy (CHKO) mapovat výskyt velkých šelem. Novináře o tom informoval František Šulgan ze správy CHKO.
Podobné akce již v minulých letech potvrdily, že v oblasti žijí vlci, rysi i medvědi. Velké šelmy, které se v Beskydech pravidelně vyskytovaly, byly v minulosti zcela vyhubeny. Podle ochránců se opět začaly objevovat až díky rostoucí populaci na Slovensku. Beskydy jsou totiž součástí Západních Karpat.
Rys ostrovid tak znovu osídlil Moravskoslezské Beskydy, Vsetínské vrchy a Javorníky, jeho stálá populace čítá asi 15 až 20 jedinců. Ochránci každoročně zaznamenávají přítomnost medvěda hnědého, několikrát potvrdili, že zvíře v Beskydech i zimovalo. Vloni v oblasti žili minimálně dva jedinci. Vlci obývají především severovýchodní část Beskyd, každoročně zde vyvádějí mláďata. Záznamy z loňska uvádějí minimálně pět vlků na moravskoslezském pomezí.
Potravou šelem je hlavně spárkatá zvěř. "Šelmy zde působí jako selekční faktor, a mají tak vliv na kvalitu populací býložravců a tím i udržují přírodní rovnováhu," uvedl pro ČTK Šulgan.
Občas šelmy zaútočí i na domácí zvířata. Například na konci loňského roku smečka vlků napadla stádo ovcí v údolí Vranečko v Novém Hrozenkově na Vsetínsku. Zvířata byla sice za ohradou, ale vlci dokázali oplocení překonat a zaútočili.
Čtyřdenní mapování šelem, které v Beskydech potrvá do neděle, má ale přinést širší výsledky. Například vloni se během něj ochráncům podařilo prokázat, že v Beskydech žijí i další druhy chráněných a vzácných druhů živočichů - orel skalní, tetřev hlušec, jeřábek lesní, puštík bělavý, sýc rousný, strakapoud bělohřbetý či ledňáček říční.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.