Přihlásit

Proč by měl stát kupovat Říp? (tyden.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rodina Lobkowiczů nabízí státu kopec Říp za 23 milionů korun. Vláda by ale neměla chtít Říp ani zadarmo. Ta hora už totiž neoplývá zvěří ani medem a cenu má jen pro některé české politiky.
Ústecký kraj se s rodinou Lobkowiczů nedohodl. Požadovaných 23 milionů za kopec Říp prostě v prázdné krajské pokladně nenašel. Do hry tak nyní vstupuje vláda. Konkrétně ministr Alexandr Vondra, který dostal pověření nějak se se šlechtickou famílií domluvit.
Proč byl měl ale český stát Říp vůbec kupovat? Snad pro tu hospodskou historku s praotcem Čechem, kterou si kdysi vybájil autor Kosmovy kroniky a později příběh kanonizoval Alois Jirásek do svých Starých pověstí českých?

Posledních pět procent zajíců
Jak jen to napsal ten Jirásek? Co to říkal ten Čech?
"Již si nebudeme stýskati, neboť jsme našli kraj, kde zůstaneme a sídla zarazíme. Vizte, to je ta země, kterou jste hledali. Často jsem vám o ní mluvil a sliboval, že vás do ní uvedu. To je ta země zaslíbená, zvěře a ptáků plná, medem oplývající."
Takže zvěř. Třeba stavy zajíců nebo volně žijících bažantů a další polní zvěře jsou zcela zdecimovány. Například zajíců žije v tuzemsku oproti šedesátým letům přibližně pět procent! Srnčí zase vybíjejí gangy pytláků. Otočným reflektorem na džípu vysokou zvěř oslepí, ta na chvíli strne - a střelec disponující moderní zbraní s nočním viděním má snadnou kořist.
A co to hojné české ptactvo? Kdysi četný racek chechtavý hlásí za uplynulé čtvrtstoletí sedmdesátiprocentní úbytek. Špatně je na tom i vrabec domácí, jehož stavy se za 25 let snížily o 40 procent. I čejka chocholatá skoro vymřela (úbytek 90 procent), stejně jako koroptev polní (úbytek 80 procent).

Motýli na vymření, med v ohrožení
Na vymření je i polovina ze všech druhů motýlů žijících v České republice. Někteří už bohužel vyhynuli. Konkrétně ze 161 druhů denních motýlů vyhynulo osmnáct druhů (11,2 procenta) a v různém stupni ohrožení je 73 druhů (51 procent). Mezi vyhynulé druhy patří například jasoň červenooký, ohniváček rdesnový, žluťásek úzkolemý, bělopásek hrachorový či okáč středomořský.
Zbývá med. Úbytkem včelstev se letos v lednu dokonce zaobírala Evropská unie. Vysoký úhyn z posledních let se totiž nedaří uspokojivě vysvětlit ani vědcům. "Podíváme-li se na posledních dvacet let na stavy včelstev, v roce 1990 bylo v České republice asi 808 tisíc včelstev. V současné době jsme zazimovali 526 tisíc," spočítal místopředseda Českého svazu včelařů Miloslav Peroutka, jak vymírají české včely.
Symbolem přírodní hojnosti tak Říp určitě nemůže být. Ta hora vlastně zajímá jen pár českých politiků, kteří rádi "jiráskovsky" vlastenčí. Nejlépe proti všem. Vůbec nejraději má Říp Jiří Paroubek, který horu zdolal třeba před parlamentními volbami v roce 2006 a posléze znova před krajskými volbami v roce 2008, kdy na kopec vytáhl i Michala Davida, Stanislava Hložka a Kateřinu Brožovou. Ostatně, to by možná byli ti nejlepší kupci kopce Říp.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.