Přihlásit

Bardotová chce chránit švédské vlky před lovci (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Brigitte Bardotová (76), někdejší superhvězda filmového plátna, vstoupila z francouzského Saint Tropez velmi hlasitě do sporu o lov vlků ve Švédsku.
Mluvčí švédské vlády potvrdil na tiskové konferenci ve Stockholmu, že ministr životního prostředí Andreas Calgren obdržel naléhavý dopis od herečky, jež se v posledních dvou desetiletích výrazně zasazuje ve prospěch ochrany zvířat.
"Nechte ta ubohá zvířata na pokoji, zastavte okamžitě lov a dopřejte smečkám, aby naopak početně zesílily," uvedla podle německé televize ARD v dopise.
Úřady povolily po 45 letech ve středním Švédsku odstřel dvaceti z celkem 200 šelem žijících ve skandinávském království. Využít vzácné příležitosti legálního odstřelu se pokusilo na sedm tisíc lovců, kteří doufali, že tak získají cennou trofej.

Diskutuje se i ve Švédsku
Rozhodnutí zrušit zákaz odstřelu přitom podnítilo bouřlivé diskuse i ve Švédsku. Carlgren se před poslanci parlamentu ve Stockholmu hájil tvrzením, že přísně omezené povolení lovu by mohlo pomoci snížit počet zvířat trpících v důsledku příbuzenského křížení genetickými defekty. "Kromě toho by lov mohl přispět k lepšímu vnímání vlků veřejností," upozornil.
"S vlky máme problém v oblastech, kde žije vysoká zvěř i hospodářská zvířata. Lovcům navíc zabíjejí cenné lovecké psy," podotkl Gunnar Glörsson ze Švédské asociace lovců.
Ochránci zvířat namítají, že když v roce 2001 sousední Norsko povolilo odstřel několika vlků, protože se prý jejich populace příliš rozrostla, Švédsko vzneslo protest.
Bardotová, v šedesátých letech první evropská sexbomba, kromě ochrany zvířat vzbudila v poslední době pozornost výroky a publikacemi proti homosexuálům, francouzské levici, bezdomovcům a ilegálním přistěhovalcům.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.