Přihlásit

Nový obor: budoucí kynologové budou studovat i se svými psy (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Čáslav
Kynology budou od příštího školního roku vychovávat asi jako jediní v kraji na Střední zemědělské škole v Čáslavi na Kutnohorsku. V rámci oboru Agropodnikání si mohou studenti hned na začátku studia vybrat zaměření Kynologie - chov psů.
Už teď se na něj přihlásilo kolem dvaceti zájemců, ačkoli škola studium nabízí teprve od konce prosince. "Příští rok čekám zájemců ještě více. Samostatný obor kynologie teď funguje v Humpolci, ale v rámci kraje, pokud vím, takové studium žádná střední škola nenabízí," říká ředitel čáslavské zemědělky Josef Zadina. Už od prvního ročníku se studenti zaměří na chov psů. V dalších ročnících absolvují i praxi. "Ta bude zaměřená na výcvik psů, péči o psa a podobně. V okolí jsou dvě veterinární kliniky, kde psy i hospitalizují, tam by mohli chodit na pomocné práce. Pak jsou tu velké prodejny s chovatelskými potřebami nebo prosperující klub, který se zabývá agility," říká Zadina.
Od třetího ročníku by studenti mohli do školy jezdit i se svými psy. "Měli by tu zázemí, prostor na to máme, škola má velký areál. Ale podmínkou studia pes není," dodává.
Představa ředitele čáslavské školy je taková, že by studenti v pondělí přijeli do domova mládeže, kde jsou ubytovaní, i se svým psem a v pátek zase odjeli.
Na speciální předměty plánuje škola od přespříštího školního roku přijmout externí učitele. "Když to půjde, chtěli bychom výuku spojit i s výcvikem záchranářských, policejních nebo slepeckých psů," plánuje Zadina.
Uplatnění takto vzdělaných absolventů je podle něj velmi široké. Zvlášť dnes. "Psi a kočky, to je teď módní záležitost. Kdo by před pěti lety řekl, že tu bude pět světových firem prodávat granule pro psy. Nebo že když někdo pojede na dovolenou, dá psa do psího hotelu," zamýšlí se ředitel školy.
Absolventi by tak mohli najít uplatnění i v oblasti služeb nebo se věnovat třeba canisterapii, která je založená na léčebném kontaktu psa s člověkem. Nebo se mohou na kynologii zaměřit v dalším studiu na České zemědělské univerzitě v Praze.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.