Přihlásit

V revírech okresu Svitavy řádí pytláci (Svitavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Trofejová zvěř mizí ze svitavského okresu. Je v kurzu moderních pytláků. Při zabíjení používají zbraně s nočním viděním.

S jarem vyrazili do terénu milovníci zvěře. Nikoliv té živé, ale trofejové. Myslivci nacházejí i mrtvá těla. V revírech řádí pytláci.
Pytláctví je jedním z nejstarších řemesel. Podle myslivců se rozmohlo v okamžiku, kdy začaly fungovat soukromé honitby. Tato činnost se pro tyto "lovce" stala docela slušným zdrojem příjmů. "Jsou dva druhy pytláků. Jedni jsou zaměření na získávání trofejí a obchodování s nimi, ti druzí loví kvůli masu," uvedl Miroslav Ducháček, předseda mysliveckého sdružení v Baníně.
Ti první střílejí zvěř chladnokrevně všemi možnými způsoby. "Stává se velice často, že i velké kusy zvěře, jako je jelen, daněk, jsou uloveny jen proto, aby jim pytlák uřízl hlavu a zbytek těla nechá na místě. Druhou skupinu tvoří ti, kteří loví zvěř kvůli zvěřině. I v našem okrese máme zkušenost, kdy pytláci dokáží ulovit stovky kusů trofejové zvěře jen kvůli masu," řekl Ducháček. Jsou patrně nedostižní. Policisté kontrolují motoristy i auta. "Pokud někdo z řidičů převáží ve vozidle zvěř, policisté prověřují, odkud pochází," sdělila mluvčí svitavské policie Anna Štegnerová. Pytláci s tím počítají.
"Pytláci používají nejmodernější techniku, zbraně s nočním viděním," vysvětlil Miroslav Ducháček. Loví proto výhradně v noci.
Noční lovci jsou obrovský problém. A tak z obor mizí výstavní trofejové kusy. Hodnota upytlačené zvěře, jak říkají myslivci, je nevyčíslitelná. Stejně je těžké pytláctví dokázat. Pokud by se to podařilo, existují paragrafy. Podle trestního zákona při organizovaném pytláctví hrozí takovým lovcům i několikaleté vězení.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.