Přihlásit

Zoo na Hluboké se spojila s lesnickým muzeem (ct24.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hluboká nad Vltavou
Lovecký zámek Ohrada, ve které sídlí muzeum lesnictví a rybářství, se dnes spojil se sousední zoologickou zahradou. Končí tak několikaletá přetahovaná o zámeček, o jehož bezplatný převod žádalo jihočeské hejtmanství. Kraj už ale zámek nechce - stačí mu, že se muzeum spojilo se zahradou. Návštěvníkům tak bude pro prohlídku obou zařízení stačit jedna vstupenka, její základní verze bude stát 90 korun, což je stejně, jako bylo vstupné do každé z institucí.

Především muzeum si od spojení slibuje vyšší návštěvnost, zoologická zahrada zase na oplátku získá druhou pokladnu a prostor na zámeckém nádvoří, kde bude moci pořádat společenské akce. Z tržeb si návštěvnicky atraktivnější zoo ukousne 90 procent.

Muzeum v zámečku Ohrada založil Jan Adolf II., kníže ze Schwarzenbergu, a pro veřejnost se otevřelo v roce 1842. Patří tak mezi nejstarší muzeum u nás. V součanosti v něm sídlí muezum lesnictví, myslivosti a rybářství, které zřizuje Národní zemědělské muzeum v Praze. Loni navštívilo muzeum asi 25 tisíc lidí, ředitel Martin Slaba ale doufá, že se jich letos podaří přilákat více - dnes třeba byla otevřena expozice o bobrech.

Dr. Adolf Schwarzenberg pak v roce 1939 otevřel pro veřejnost i zoologickou zahradu zaměřenou na středoevropskou lovnou zvěř a africkou faunu. Zahrada je od roku 1972 samostatnou organizací, v současnosti spravovanou Jihočeským krajem. Součástí dnešního propojení obou organizací bylo i vypouštění damanů do nové expozice.

To ale nebyla jediná jarní novinka, v hlavní sezoně by se měli v nové expozici objevit losi. V červnu pak začne výstavba dalších nových pavilonů za téměř 45 milionů korun, na které přispěje EU. Do dvou let se tam přemístí expozice velkých šelem - medvědů a tygrů, budou tam také kamzíci a velcí dravci i další zvířata. Také tyto novinky by měly do zahrady nalákat více návštěvníků, loni ji navštívilo skoro 200 tisíc lidí, což byl ale meziroční pokles o 25 tisíc.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.