Přihlásit

Zubři se ještě nestěhují, čekají rodinu (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Již několik týdnů se mělo zubří stádo prohánět v lesích bývalého vojenského prostoru v Ralsku na Českolipsku.
Namísto toho však musí ještě několik týdnů setrvat v menší aklimatizační oboře Židlov.
Zmíněné stádo největšího volně žijícího přežvýkavce v Evropě, které Vojenské lesy a statky v Mimoni (VLS) získaly od polských ochránců přírody, totiž v nejbližších týdnech čeká radostná událost.
"Očekáváme, že stádo se rozroste o jedno až dvě telata. Z aklimatizační obory je potom vypustíme během června," oznámil šťastnou zprávu o očekávaném přírůstku ředitel VLS ČR Jiří Janota.
Zubří býk jménem Porto z Kampinoského národního parku a samice Karvina, Kasztelanka, Kartinka, Kahunka z Bělověžského národního parku společně s novými potomky budou vypuštěni do bezmála čtyři tisíce hektarů rozlehlé obory, kde kdysi bývala tanková střelnice sovětského vojska.
Mimoňské VLS se nabídkou azylu rozhodlo podpořit záchranu zubra evropského. V budoucnosti by mělo v rozlehlé oboře, kde se budou zubři cítit prakticky jako ve volné přírodě, žít stádo 25 až 30 kusů.
Zubři si na prostředí bývalého vojenského prostoru rychle zvykli, je velmi podobné přirozenému biotopu polských národních parků, odkud zubří rodinka přicestovala.
Podle Janoty se v případě úspěšného chovu pokusí dokonce několik kusů vypustit i mimo oboru do několika honiteb v okolních vojenských újezdech.
Od června vzácná zvířata v lesích okolo Ralska budou moci na vlastní oči spatřit i běžní návštěvníci. Zubři nejsou při respektování určitých zásad chování pro lidi nebezpeční.
Zubr, v Čechách kdysi běžně žijící, zde vyhynul okolo 18. až 19. století vinou člověka. Nikoliv však pouze kvůli lovcům, kteří toužili po cenné trofeji, ale především z důvodu odlesňování. V Evropě byl poslední volně žijící kus zastřelen v roce 1921, zachránit populaci zubra se podařilo díky několika kusům žijícím v zoologických zahradách.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.