Přihlásit

Valtický zámek odhalil lidem dva knížecí sály (Břeclavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Návštěvníci mají o důvod víc zamířit do Valtic. Nalákat by je mohl třeba dochovalý želví krunýř či druhé vydání Diderotovy encyklopedie

Valtice
Více než tisícovka knih patřících knížeti Mořici z Lichtenštejna, šest loveckých pušek či trofej v podobě dochovaného želvího krunýře. To mohou od tohoto týdne nově obdivovat návštěvníci valtického zámku. Po dvou letech se totiž hlavně díky úsilí kastelána Michala Tlustáka podařilo zpřístupnit dva sály z období biedermeieru.
"Původně se jednalo o část spojenou s apartmánem kněžny. Ta se využívala jako převlékárna či žehlírna. Dlouhou dobu jsme nevěděli, co s těmito prostory," vzpomínal Tlusták.

Rozhodly peníze
Nakonec se i kvůli penězům rozhodlo o opravení dvou místností bez ornamentální výzdoby. Právě v těch se nyní nachází lovecký salonek a knihovna. "Zvládli jsme to asi během roku a půl. Když jsme to dokončili, tak jsme začali řešit, co do sálů instalovat. Původní využití nebylo na pořadu dne, protože jsme neměli jak původní vybavení, tak ani fotografickou dokumentaci," řekl kastelán.
Nápad na využití sálů nevzešel nahodile. "O patro níž byl ve stejných místech lovecký salonek a knihovna. Nyní jsou tam depozitáře," popsal Tlusták.
Většímu ze sálu dominuje neobarokní knihovna, která patřila poslednímu moravskému zemskému prezidentovi Jaroslavu Mezníkovi. Tu tamní získali ze zámku v Kunštátě. Postupně do ní přibývají další a další z 1165 knih pocházejících z období mezi lety 1750 až 1810. Ty však původně do Valtic nepatřily. Byly uložené v zámku ve Velkých Losinách a poté v Muzeu města Brna.
Téměř všechny jsou psané francouzsky. Mezi svazky je vše od antické literatury, divadelních her, politických, filozofických, historických i teologických pojednání.
"Mořicova manželka byla krásná a vzdělaná. Na vzniku fondu má tedy zásluhy především ona. Nechybějí v něm ani romány, žertovné příběhy či pojednání o tom, jaké psychické a fyzické choroby způsobuje mužská masturbace. Vzácností je osmadvacetidílná Diderotova encyklopedie. Tu tady máme ve druhém vydání," vyzdvihl kastelán.

Jenom vystřelit
Instalace loveckého salonku také nebyla náhodnou volbou. "Už od Karla Eusébia byli Lichtenštejni proslavení chovem koní a psů, což souviselo s obrovskými honebními revíry, které měli. I proto je v okolí tolik loveckých zámečků," připomněl kastelán.
Lovecké trofeje v místnosti reprezentuje obrovský želví krunýř. "To byla, kromě rozbitého paroží, jediná trofej, která se dochovala. Je tam i biedermeierovský nábytek, který je původní a do toho apartmánu dokonce patří. Máme tam i šest loveckých pušek s křesadlovými zámky," vyjmenoval Tlusták.
Že bylo otevření dvou sálů v prvním patře valtického zámku pro veřejnost dobrým tahem, potvrdil také návštěvník Miroslav Holeček z Chomutova. "Zámek mě okouzlil. Instalace loveckého salonku a knihovny je velkým plusem a jedním z důvodů, kterýmě nalákal k další návštěvě," usmíval se mladík.
O tom, že do města zavítá více turistů, je přesvědčený také tamní starosta Pavel Trojan. "Obojí obohatí expozici a rozšíří tak ve Valticích nabídku pro turisty," uvedl.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.