Přihlásit

Co dělat s přejetým zvířetem? Volejte myslivce či veterináře (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Uhynulou lesní zvěř často myslivci zakopou přímo v lese

LIBERECKÝ KRA
Není dne, kdy by řidiči na silnicích nespatřili přejeté zvíře. Málokdo ovšem už ví, co v takovémto případě dělat a na koho se obrátit. Mrtvá zvířata tak často leží u silnic i několik dní.
Když dojde k dopravní nehodě zaviněné lesní zvěří a řidič vozidla zavolá policii, nemusí si dělat s uhynulým kusem zas tak velké starosti. "K odklizení mrtvé zvěře voláme zástupce příslušného mysliveckého svazu. Ti pak zvíře ze silnice odklidí," vysvětluje liberecká policejní mluvčí Ludmila Knopová.
Nahlásit uhynulou zvěř příslušné honitbě pak může i veřejnost. Podle samotných myslivců většina často vůbec neví, kdo vlastně uživatel honitby je. Například v úseku mezi Bílým Kostelem a Jitravou, kde ke střetům zvířat s automobily dochází opakovaně, jsou takoví uživatelé honitby hned čtyři.
Co se s mrtvolou zvířete děje, když si ji převezmou myslivci, záleží na jejím stavu. Jediná kafilérie v kraji je pouze v Mimoni. "Uhynulou zvěř tak nejčastěji zakopeme přímo v lese," říká Josef Žďárský, předseda okresního mysliveckého spolku Liberec. U drobných zvířat, jako jsou například ježci, psi a kočky, by pak lidé měli volat veterináře. Ten v kafilérii těla uhynulých zvířat spálí.
V souvislosti s přejetými zvířaty se ovšem vyskytují jisté problémy. "Není nijak ojedinělé, že přijedeme na místo ohlášené nehody a zvíře už tam není. Stane se, že se po střetu s autem vzpamatuje a uteče, ale v řadě případů lidé přejetá a zraněná zvířata, především ta větší, ukradnou," sdělil komunikační inženýr Dopravního inspektorátu v Liberci Vlastimil Malý.
Jak se mají řidiči vůbec vyvarovat střetu se zvířetem? "To úplně nejde, ale každopádně by měli v označených úsecích být velmi obezřetní a nejezdit příliš rychle. Pokud vidí zvěř, je dobré ztlumit světla, například dálková, jelikož to lesní zvěř ještě více vyplaší, chová se potom zmateně," odhaluje Ždárský.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.