Přihlásit

Studenti uspěli na středoškolské odborné činnosti (Šumperský a jesenický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Středoškolská odborná činnost (SOČ), která vznikla v roce 1978, je soutěží talentovaných středoškoláků. Studenti v osmnácti vědních oborech řeší odborné problémy. Soutěž se koná ve třech kolech formou přehlídek, na kterých soutěžící své práce obhajují.
Letošního okresního kola SOČ se v Šumperku zúčastnili i dva studenti ze Střední odborné školy, Zemědělská 3, Šumperk, obor Ochrana přírody a prostředí. Michal Hošek představil pod názvem Mapování oborových a farmových chovů daňka obecného v podhůří Jeseníků projekt, na kterém pracoval v letech 2010 a 2011 a se kterým v prosinci 2010 na sedmé ekologické konferenci Klubu ekologické výchovy v Praze získal v odborné soutěži druhé místo.
Student pozoroval, měřil a porovnával nejrůznější data a fakta ze života daňka obecného v našem regionu a výsledkem bylo zjištění, že tohoto sudokopytníka je možné v Jeseníkách chovat ve farmových chovech jak za účelem získávání trofejí, tak na produkci masa.
Michalova spolužačka Lucie Langerová ve stejném oboru, tedy v oboru Zemědělství, potravinářství, lesní a vodní hospodářství, zvítězila. V letech 2008 až 2010 zpracovávala téma Agroturistika - vyjížďky na koních, které je jí jako milovnici koní velmi blízké.
Chtěla dokázat že hippoturistika, dnes už klasické odvětví agroturistiky a oblíbený způsob aktivního trávení volného času, má nejen svou historii, ale především svou budoucnost. Lucka prostudovala množství odborné literatury, dlouhý čas strávila pečlivým vybíráním vhodného terénu i koně vhodného pro trénink.
Nejdříve sama ze hřbetu koně své vytipované trati prozkoumala, vyzkoušela a poté i projela s klienty. Díky jejich reakci, připomínkám a hodnocení vybrala osm tras vhodných pro agroturistické vyjížďky. Její odborná práce by mohla být využita pro rozvoj agroturistiky našeho regionu, ale také pro lepší prezentaci její domovské stáje v Dolních Studénkách.
Oba letošní maturanti oboru Ochrana přírody a prostředí Střední odborné školy, Zemědělská 3, Šumperk dokázali, že když své teoretické znalosti spojí s nadšením, láskou k přírodě, s touhou vytvořit trvalejší hodnoty, mohou uspokojit svou činností množství milovníků přírody.
Snahou a cílem nejen studentů, ale i pedagogů oborů Ochrana přírody a prostředí a Agropodnikání je, aby svými aktivitami, svou zapálenou prací pomohli objevit nám, kteří žijeme v tomto regionu, základní, prostou krásu krajiny kolem nás.
Zastavme se a jen se dívejme!
Mgr. Irena Jonová, SOŠ Šumperk

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.