Přihlásit

Před loveckou sezonou je třeba zkontrolovat i doklady (Jindřichohradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Policisté na Jindřichohradecku se zaměří na převážené zbraně a ulovenou zvěř.
ROZHOVOR: Podle vrchního komisaře jindřichohradecké policie Miroslava Dufka se pytláci těžko dopadají

Jindřichohradecko
V pondělí začíná pro většinu myslivců hlavní lovecká sezona. Jak ji vidí policista a příslušník Hubertova cechu v jednom vrchní komisař jindřichohradeckého územního odboru Policie ČR Miroslav Dufek?

* Již druhým rokem platí novela trestního zákona, dle které se stalo pytláctví trestným činem od škody na zvěři přesahující pět tisíc korun. Pokud je hodnota upytlačené zvěře pod touto hodnotou, jedná se "pouze" o přestupek. Nenaplnily se obavy nejenom policie, ale i myslivců, že pytláci budou mít pré?
S platností nového trestního zákoníku je pytláctví přečinem, přesáhne-li hodnota ulovené zvěře pět tisíc korun. Vyhláškou ministerstva zemědělství však byly stanoveny ceny jednotlivých druhů zvěře a je nutné říci, že hodnota ulovené zvěře se neřídí cenou za kilogram zvěřiny, ale její chovnou hodnotou, a ta v naprosté většině případů přesahuje částku pět tisíc korun! I když lov některých druhů zvěře probíhá po celý rok, začíná pro myslivce hlavní lovecká sezona dnem 16. května. Od tohoto data se začíná s lovem spárkaté zvěře, a to odlovem srnců. Chtěl bych upozornit širokou mysliveckou veřejnost na povinnosti, které s sebou lov nese, tak aby se nedostali do střetu s platnými předpisy. Každý myslivec vypravíli se se zbraní na lov, musí být řádně vybaven a mít s sebou doklady, které jej k lovu opravňují. Samozřejmostí je lovecký lístek, doklad o pojištění a řádně vyplněná povolenka k lovu s určením druhů zvěře, které je oprávněn lovit. Pokud se týče zbraní, musí mít platný zbrojní průkaz a průkaz zbraně, se kterou bude lovit. Povinnosti jsou i po ulovení zvěře, kdy musí ulovenou zvěř řádně označit plombou a lov zaznamenat na lístek o ulovení zvěře.

* Kolik případů pytláctví jste na Jindřichohradecku vloni zaznamenali a jaká byla jejich objasněnost?
Vroce 2010 jsme na okrese Jindřichův Hradec zaznamenali několik případů pytláctví, ale bohužel ani v jednom případě nedošlo ke zjištění pachatele. Problém je v tom, že o pytlákovi se dozvíme až v době, kdy je nalezen vývrh a myslivecký hospodář příslušné honitby zjistí, že zde žádný z oprávněných lovců nelovil.

* V zimě jste dělali kontroly v lesních, které byly mimo jiné zaměřené na krádeže vánočních stromků. Nyní je ještě zvěř dva dny hájená, dělají se stále namátkové kontroly a setkali jste se již s nedočkavými lovci?
V zimním období jsme dělali několik kontrol, které se zaměřily na krádeže vánočních stromků a také již v této době jsme se zaměřili na dodržování předpisů myslivci. Je pravdou, že nebyl zjištěn žádný případ, který by bylo nutné dále řešit. Dle vyjádření veřejnosti se tyto kontroly setkaly s kladným ohlasem.

* Co mohou lovci v nadcházející lovecké sezoně čekat ze strany policie a čeho se mají především vyvarovat?
V letošním roce budeme v rámci běžného výkonu služby provádět ve větší míře kontroly, které se zaměří na převážené zbraně a ulovenou zvěř. Nebráníme se ani tomu, budeme-li požádáni provést v určitých lokalitách větší akci, aby se pytláci chytili a pytlačení se zabránilo. Myslím si, že se slušnými myslivci nejsou problémy, jsou však i tací, kteří se snaží neoprávněným lovem vylepšit si svou finanční situaci.

* Dnes se v oboře v Radouňce u Jindřichova Hradce slaví Den myslivosti, jak jste se k zelené kamizolce dostal vy?
Můj děda byl myslivec a vzhledem k tomu, že jsem spoustu času trávil v jeho blízkosti, tak nějak mě to vzalo a vydrželo mi to dodnes. Vždy mi bylo nejlíp v přírodě, myslivost není jen o lovu, to je výjimka, kdy vezmu zbraň a vystřelím. Nejraději mám ten klid, kdy večer příroda usíná, a nádherná rána, kdy se probouzí. V této rodinné tradici pokračuje i můj syn. Vlastním rovněž loveckého psa border teriéra, poznal jsem spoustu loveckých psů, ale tato rasa není jen lovecký pes, je to i domácí mazlíček.

* Určitě máte hodně loveckých zážitků, můžete s některým seznámit i čtenáře?
Vzhledem k tomu, že myslivcem jsem již od svých osmnácti let, tak těch zážitků je hodně. A nejsou jen ty, kdy lov byl úspěšný. Mezi ty nejkrásnější zážitky patří lov medvěda v Kanadě, lov kamzíka v Alpách, kde je ještě příroda nedotčená civilizací, a samotná návštěva těchto míst je zážitkem. Pořádměvšak láká lov černé zvěře, kdy ulovení každého kusu je lovecký zážitek.

* V policejní praxi jste určitě řešil i nepříjemné případy v souvislosti s myslivostí. Vzpomenete si na nějaký, který patřil třeba mezi ty nejzávažnější?
Za svou policejní praxi jsem společně se svými kolegy řešil několik případů, kdy někdo neoprávněně lovil a i případy závažnější. Nejvíc mi vadí to, že část veřejnosti si myslí, že myslivost je jen o lovu. Převážná část myslivosti je zejména starost o zvěř, spousta hodin krmení v období nouze, spousta hodin čekání, než přijde okamžik, kdy se vezme zbraň a vystřelí se. Nejsme tady pro to, abychom zvěř jen lovili, ale hlavně proto, abychom ji chovali, protože zvěř tady byla před námi amy jsme tady proto, aby tady byla i po nás!

* A co byste na závěr popřát všem příslušníkům Hubertova cechu do nadcházející lovecké sezony?
Hodně loveckých úspěchů a krásných mysliveckých zážitků.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.