Přihlásit

Přerovští trubači uspěli v Náměšti na Hané (Přerovský a hranický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V sobotu 11. června se nad Hanou po několika pošmourných dnech nádherně rozjasnilo slunce. Do Náměště na Hané se sjelo na 300 mysliveckých trubačů z celé České republiky na 16. Národní soutěž mysliveckých trubačů, která se uskutečnila na nádvoří a v okolí náměšťského zámku.
Soutěžilo se před 2 odbornými porotami, složenými z profesionálních hudebníků z celé ČR, a to celkem v pěti kategoriích troubení na lovecké parforsní rohy a borlice. Vkategorii souborů v B ladění bylo ve startovní listině 32 (!) souborů, pravděpodobně nejvíce v historii soutěží trubačů v ČR. V kategorii souborů v ES ladění - v Rakousku považované za královskou kategorii a často označované jako Hochmusik (vyšší hudba) - soutěžilo 6 souborů.
Nejpočetněji byla obsazena kategorie sólistů na lesnice in B, kde bylo do soutěže přihlášeno 45 (!) jednotlivců. Další kategorie - sólisté na parforsní rohy v ES ladění - obsahovala celkem 8 přihlášených trubačů a v kategorii troubení na malý parforsní roh - borlici - se přihlásilo 13 trubačů. Každý sólista či soubor musel před porotou zahrát 2 povinné, předem vybrané skladby, a jednu volnou skladbu dle vlastního výběru. Soutěž byla pořádána ZUŠ Potštát s partnerem OMS Olomouc pod záštitou VLS ČR, s.p. z pověření Klubu trubačů ČMMJ. Ředitelkou soutěže byla paní Jana Kozubíková, ředitelka ZUŠ Potštát, a své role se zhostila výborně. Soutěž probíhala od 9 hodin do 16 hodin a zakončena byla slavnostním koncertem všech zúčastněných v Náměšti a troubenou a zpívanou Hubertskou mší v kostele.
Celý den byla soutěž provázena nádherným slunečným počasím, které vylákalo z domovů i mnoho návštěvníků - netrubačů. V areálu zámku bylo možno posedět a povyprávět nejrůznější myslivecké i trubačské zážitky u dobrého občerstvení, také bylo možno si zakoupit u mnoha stánků různé myslivecké a lovecké potřeby, ozdoby či oblečení. Na závěr dne se po slavnostní Hubertské mši konalo v kostele i slavnostní vyhlášení výsledků soutěže. Velký úspěch slavili Trubači OMS Přerov ve složení Markéta Holbová, Ján Garláthy, Ivo Mužný, Irena Oršulíková a Vladimír Sekera, kteří vyhráli obě souborové kategorie B i ES. Navíc v kategorii sólistů na parforsní roh v ES ladění zvítězil Ivo Mužný. Na druhých místech se v obou souborových kategoriích umístil vynikající soubor Trubači Zábřeh a jejich zástupci Iva Haasová obsadila v kategorii lesnic in B krásné 3. místo a Jan Kratochvíl v kategorii ES solistů se umístil taktéž na 3. místě. Úspěch zástupců Olomouckého kraje podtrhl i soubor VLS LS Javorník v kategorii B svým 3. místem, Zbyněk Ketner z téhož souboru svým 2. místem mezi sólisty in B, i Renata Jeřábková ze souboru VLS, LS Jeseník svým 2. místem v kategorii ES sólistů. Vítězem v kategorii B lesnic se stal František Zach ze souboru VLS Horní Planá, a kategorii borlic ovládl Petr Ježek ze souboru Markazíni LDF Brno.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.