Přihlásit

Myslivci z Křetína oslaví 25 let chovu daňků (Blanenský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Setkat se ve volné přírodě s daňky není dnes v kraji nad soutokem Svitavy a Křetínky nic neobvyklého. Myslivci na tomto území začali chovat daňky před pětadvaceti lety. Výročí si připomenou tento víkend v Křetíně.
Před pětadvaceti lety myslivci vysadili v okolí Chrastavce nejdřív asi čtrnáct daňků z Maďarska. "Rok na to jsme přivezli další z Náměště nad Oslavou. Za dva tři roky se daňčí zvěř rozmnožila a my ji vypustili do volné přírody," přiblížil jeden z pořadatelů akce Luděk Elbl s tím, že maďarští daňci vynikali délkou a sílou lodyh. Pro daňky z Náměště zase byla typická dlouhá a široká pata. Nyní se v oblasti na pomezí Jihomoravského a Pardubického kraje pohybuje asi sto daňků.
Výročí si myslivci připomenou v křetínském kulturním domě výstavou trofejí. Ta bude otevřená do neděle. A také sobotní konferencí. "Výstava a konference se konají potřetí, tentokrát ve Křetíně. V pátek zajistíme autobus pro děti ze škol v okolí. V kulturním domě si s ostatními návštěvníky prohlédnou asi sto padesát daňčích trofejí. Mezi nimi jsou kusy oceněné zlatými medailemi," sdělil Elbl. Letošní akce se koná poprvé od oficiálního uznání chovatelské oblasti daňčí zvěře Českomoravské pomezí - Javoří v roce 2010.
Pro děti pořadatelé připravili program. Uvidí dravce nebo ukázku výcviku psů a také si zastřílí ze vzduchovky.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.