Přihlásit

Ve Volduchách se utkali nadšenci mysliveckého cechu (Rokycanský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lovecký pes už po staletí neodmyslitelně patří k výkonu práva myslivosti a jeho připravenost pro využití v myslivecké praxi je nejen nutností, ale i častým zájmem samotných chovatelů psů. To si uvědomuje čím dál více myslivců a snaží se o zdokonalování připravenosti psů při různých druzích zkoušek.
Barvářské zkoušky honičů se o uplynulém víkendu konaly už tradičně v honitbě Mysliveckého sdružení Jestřáb Břasy a přilákaly nejrůznější plemena loveckých psů spadající pod skupinu honičů. V devět hodin na návsi ve Volduchách, tak mohli zájemci obdivovat celkem jedenáct psů - německé křepeláky, slovenské kopovy, braky jezevčíkovité, foxteriéry a další při slavnostním nástupu za doprovodu trubače Petra Sejkory - neúnavného propagátora loveckých signálů a myslivecké hudby. Po nezbytném úvodním slovu, veterinární prohlídce mohly odstartovat precizně připravené zkoušky, které obsahovaly pět disciplín přesně podle Zkušebního řádu. Zkušený tým rozhodčích (Krejzek, Melion, Procházka, Svoboda a čekatel Staník) pod taktovkou vrchního rozhodčího Tomáše Johánka, posuzoval v rámci plnění disciplín především dosled černé zvěře na umělé založené nepobarvené stopě, chování u střeleného divočáka, odložení, vodění a v průběhu celých zkoušek i poslušnost. I z tohoto důvodu bylo zajímavé sledovat výkony jednotlivých vůdců i loveckých psů, jejichž výkony byly víceméně vyrovnané. Vždyť při závěrečném hodnocení bylo rozdáno celkem devět 1. cen a dvě ceny druhé.
A co říci závěrem. Kvalitně připravené zkoušky, při nichž obstáli všichni - psi, jejich vůdci i rozhodčí, tak zanechaly v řadě z nich trvalé vzpomínky na skutečnost, že na Rokycansku perfektně pracuje kynologická komise, která se už několik let úspěšně podílí na přípravě nejrůznějších zkoušek pro lovecké psy, kde získávají loveckou upotřebitelnost. Významnou měrou pro zdárný průběh přispívá tradičně i Okresní myslivecký spolek v Rokycanech v čele s jednatelkou Světlanou Vlnovou. U ní lze nalézt i plán dalších kynologických akcí, které bude v letošním roce Okresní myslivecký spolek v Rokycanech pořádat. Za návštěvu zcela jistě také stojí i oblastní výstava psů, která se uskuteční 10. září 2011 od 9.00 hodin v areálu bývalé Sladovny Mýto v Čechách. Bližší informace získáte u p. Vlnové na tel. 723 658 012. Zcela unikátní záležitostí pak bude i pořádání hubertské mše v neděli 14. srpna 2011 v 9.00 hodin v Děkanském kostele Panny Marie Sněžné v Rokycanech. I na tuto akci přijměte naše pozvání a přijďte se podívat společně se svými přáteli. Bližší informace tentokráte rád sdělí p. Sejkora na tel. 724 329 236.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.