Přihlásit

Orel mořský pohlídá Šumavu (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nebezpečím pro volně žijící dravé ptáky jsou hlavně otrávené návnady a ilegální odstřely

Šumava
Nadhled, který mu mnozí lidé závidí. Šumavský národní park z výšky může pozorovat orel mořský, který tady hnízdí.
"Orel mořský je od roku 2007 novým druhem orla, který hnízdí na Šumavě," prozrazuje mluvčí Jana Zvettlerová z NP Šumava.
"Na Šumavě byl pozorován již počátkem 90. let minulého století. Od roku 2003 je pravidelně viděn v oblasti Lipna a jeho první potvrzené úspěšné hnízdění bylo zaznamenáno v roce 2007," doplňuje Jana Zvettlerová.
"Zahnízdění vzácného orla mořského v okolí vodního díla Lipno je důsledek zvyšování populace a šíření tohoto druhu na našem území," vysvětluje ornitolog Správy NP Šumava Tomáš Lorenc.
"Od roku 2007 jsou potvrzena další tři úspěšná hnízdění tohoto dravce. V letošním roce však orel mořský na známé lokalitě nehnízdil. Existuje možnost stavby nového hnízda v jiné lokalitě, i možnost, že letos nehnízdil vůbec. Důvody, proč tomu tak bylo, jsou různé a obtížně definovatelné," doplňuje Tomáš Lorenc.
Cítí se mořský orel na Šumavě bezpečně? Reálná nebezpečí v současné době představují pro orly mořské hlavně otrávené návnady v podobě mrtvých zvířat, která jsou předkládána na újedištích, jimiž se orli převážně v zimním období přiživují.
Dalším problémem jsou ilegální odstřely. "Na Šumavě zatím tento problém zjištěn nebyl, ovšem v jiných oblastech České republiky, kde se orel mořský vyskytuje četněji, dosud přetrvává," doplnil Tomáš Lorenc.
"Před několika lety jsme vyšetřovali případ otráveného orla mořského na Českobudějovicku," potvrdil jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura. Další otrávené orly našli také na Táborsku, Písecku i Jindřichohradecku. Travičům přitom hrozí několik let vězení.
V NP a CHKO Šumava je letos zaznamenán výskyt jednoho hnízdícího páru orla mořského. Turisté a návštěvníci Šumavy se na opeřenou raritu těší. "Orel mořský je určitě obohacením toho, co můžeme v přírodě na Šumavě vidět," myslí si Pavel Sosna z Českých Budějovic, který počátek letošních prázdnin tráví s rodinou na Kubově Huti.
"My, jako návštěvníci Šumavy, jeho přítomnost bereme jednoznačně pozitivně, ale nevím, co budou říkat obyvatelé šumavských obcí, až jim orel sežere slepice," dodává Pavel Sosna, který má letité zkušenosti s malým hospodářstvím.

Orel mořský, latinský název Haliaeetus albicilla, je největší evropský orel s rozpětím křídel až 2,5 m, který se živí převážně rybami.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.