Přihlásit

Pytláci stále škodí, chytit je není lehké (Havířovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Současná legislativa pytlákům nahrává. Jsou prakticky nepostižitelní.

Havířov, Karviná
Přestože už druhým rokem platí novela trestního zákona, dle které se stalo pytláctví trestným činem, nedaří se tento problém odstranit. Myslivci jsou většinou bezradní a pachatele se jim dopadnout nedaří ani ve spolupráci s policií.
"Nastražené pasti jsme už delší dobu nenašli, ale mnohem více nás trápí nájezdy pytláků v terénních autech. Často jsme slyšeli v lesích výstřely, ale nikdy se nám nepodařilo nikoho přistihnout při činu. Když jsme přijeli na místo, byli už pytláci pryč," uvedl za havířovské myslivce Bohuslav Muras.
Myslivci se spojili s policií a udělali velký zátah. Doufají, že podobné akce, které chtějí co nejčastěji opakovat, lidi, jenž škodí lesům, odradí. Pytláci jsou totiž zpravidla lidé, kteří nemají úctu ke zvířatům.
Myslivcům často volají i lidé, kteří v lesích večer střelbu slyší. "Jednou jsme našli postřelenou srnu. Ta byla zasažena mnohokrát, ale rány byly na místech, kde nebyla ohrožena na životě a přežila. Střelec ani nevěděl, kam se má trefit, takže zvíře jen zbytečně trápil," dodal Muras.
Karvinští myslivci v poslední době případy pytláctví nezaznamenali. Důvod není ani tak v tom, že by občas někdo nestřelil zajíce či srnu, ale v posouzení a vyhodnocení takového činu.
"Zákon je v tomto dost nejasně formulovaný. Policie se při vyšetřování orientuje podle hodnoty, za jakou se dá maso ze zabitého prodat. Takže i maso ze zabité srny může mít hodnotu třeba tři a půl tisíce korun, což podle zákona není trestný čin, ale pouze přestupek," objasnil Petr Bičej z Mysliveckého sdružení Karviná-Ráj.
Trestným činem se pytláctví stává v případě, že škody na zvěři přesahují pět tisíc korun. Pokud je hodnota upytlačené zvěře pod touto hodnotou, jedná se pouze o přestupek. Jsou přitom stanoveny ceny jednotlivých druhů zvěře, a ty se neřídí cenou za kilogram zvěřiny, ale její chovnou hodnotou, která je v naprosté většině případů vyšší než pět tisíc korun.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.