Přihlásit

Pro větší bezpečí řidičů i lesní zvěře (Prachatický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Prachaticko
Celkem 350 tisíc korun poskytly Krajský úřad Jihočeského kraje a pojišťovna Generali na nákup ochranných prostředků k omezení střetů motorových vozidel se zvěří na území Jihočeského kraje.
Z této částky Okresní myslivecký spolek Prachatice obdrží na základně vzájemné smlouvy padesátitisícovou částku. Okresní myslivecká rada na základě podkladů od Policie ČR, statistik o úhynech zvěře za uplynulý rok a podle důležitosti silnic rozhodla o nákupu ochranných prostředků od ČMMJ o. s. Interlovu Praha, a to pachových ohradníků firmy HAGOPUR. Současně schválila uživatele honiteb, kteří tyto přípravky budou umisťovat kolem silnic na okrese.
S těmito uživateli Okresní myslivecký spolek rovněž uzavřel obdobné smlouvy o poskytnutí přípravků, neboť je nutno dodržet správný postup aplikace přípravků a vše řádně ve stanovených termínech vykázat. V daném případě se jedná o pilotní projekt, který je hlavně zaměřen na ochranu života a zdraví účastníků silničního provozu. Toto se praktikuje v jiných krajích již několik let a výsledky jsou velmi uspokojivé, nejen proto, že dochází ke značnému úbytku srážek se zvěří a chrání se tak život a zdraví účastníků silničního provozu, ale myslivci tím současně ochraňují i lesní zvěř. Veškeré další práce a náklady spojené s instalací pachových ohradníků nesou myslivci. Je předpoklad, že i v dalších letech se v této ochraně bude pokračovat.
Prostředky budou nakoupeny, rozdány vybraným uživatelům a započne se s jejich instalací kolem silnic. Aplikace bude prováděna na stromy nebo na kůly nástřikem, jako je tomu například na fotografii k textu. Je v zájmu všech občanů, nejen myslivců, aby nedocházelo k případnému poškozování nebo ničení pachových ohradníků. Jedná se o velmi agresivní pachový prostředek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.