Přihlásit

Kvůli sběračům borůvek začne platit omezený vstup do Krkonoš (mediafax.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) letos již pojedenácté od středy omezí kvůli ochraně přírody vstup do některých oblastí v Krkonošském národním parku. Důvodem jsou každoroční nájezdy borůvkářů, řekl v pondělí agentuře Mediafax mluvčí KRNAP Radek Drahný.

Omezení se týká 15 procent celkové rozlohy parku a jeho ochranného pásma. Pracovníci Správy KRNAP označí lokality přímo v terénu. "Opatření obecné povahy začne platit ve středu. Vzhledem k letošní malé úrodě borůvek, kterou způsobilo počasí, však neočekáváme velké problémy," řekl mluvčí.

Účelem opatření je omezit přístup veřejnosti do některých lokalit národního parku s výjimkou značených turistických cest Klubu českých turistů a cyklotras vyhrazených Správou KRNAP. Opatření neomezí běžné návštěvníky, kteří nadále budou moci po turistických cestách a cyklotrasách procházet či projíždět bez omezení.

Důvodem tohoto kroku je intenzivní sběr borůvek v cenných lokalitách. "Nešetrný sběr devastuje porosty brusnice borůvky, čímž snižuje potravní základnu pro semenožravé ptáky a savce. Nadměrná návštěvnost přírodovědně hodnotného území poškozuje lokality výskytu zvláště chráněných druhů rostlin. Dalším důvodem je také rušení klidu zvěře, zejména v době přivykání na lokality poblíž přezimovacích obůrek a v době říje," upřesnil Drahný.

Část území s omezeným vstupem se nachází v I. zóně národního parku, kde vstup mimo značené cesty zakazuje zákon o ochraně přírody a krajiny celoročně. Současné omezení se tedy týká hlavně II. zóny a malé části III. zóny KRNAP, kde je normálně volný pohyb povolen a toto opatření ho dočasně omezuje.

Opatření KRNAP rozeslal obecním a městským úřadům, jejichž správního obvodu se nařízení týká, a to včetně mapy a popisu hranic oblastí s omezeným vstupem. Jde například o okolí Vosecké boudy, Lysé hory a Kotle, pramen Labe, okolí Luční hory a Stříbrného hřbetu, Liščí hory a Studniční hory, Obří důl, okolí Sněžky, Lví důl, Lesní, Dlouhý a Pomezní hřeben nad Malou Úpou, Dvorský les a okolí Černé a Světlé hory. Text opatření obecné povahy i s přílohami je možné najít také na stránkách www.krnap.cz .

"Česká veřejnost si na omezení zvykla a většinou je respektuje. Naopak největší problémy působí zahraniční sběrači, kteří podnikají nájezdy na plochy zejména v blízkosti státní hranice. Fyzickým osobám, které toto opatření nebudou respektovat, hrozí pokuta až do výše 10 tisíc korun," doplnil Radek Drahný.

Opatření bude platit od 20. července do 15. října (a také ve stejná období let 2012 a 2013). V terénu budou území s omezeným vstupem označovat informační cedule v českém a polském jazyce.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.