Přihlásit

Plzeňský kraj a Bavorsko budou sledovat vysílačkou chřástaly (ČRo - plzen.c

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Plzeňský kraj se zapojí do právě startujícího česko-bavorského projektu "Satelitní telemetrie chřástala polního". Samci ohroženého chřástala polního začnou dostávat miniaturní satelitní vysílačky, jejichž pomocí bude možné sledovat aktivitu těchto ptáků a jejich chování. Výstupy by navíc mohly ovlivnit termíny sklizně některých plodin. Na unikátní česko-bavorský projekt Plzeňský kraj na něj přispěje desetinou předpokládaných nákladů, tedy částkou do 200 000 korun.

Projekt financovaný z evropského operačního programu Cíl 3 potrvá do roku 2013 a jeho vedoucím partnerem je plzeňská zoologická a botanická zahrada. Úkolem je navrhnout ochranu chřástala polního. Po vyhodnocení údajů ze sledování by se také měly posunout termíny sklizně některých plodin, zejména pícnin, aby zemědělci svými stroji ptáka nevyháněli. Při sečení trávy jsou totiž ničena hnízda a zabíjena mláďata. To je možné omezit tak, že se posune seč do doby, kdy už budou mláďata vylíhlá a dokážou uniknout před sekačkou. Samci budou odchyceni v souladu s platnými zákony. Na vybraný počet ptáků bude instalována satelitní vysílačka vážící pouhé tři gramy. Chřástal polní, který je velký jako štíhlá koroptev, v České republice postupně téměř vymizel z nížinných oblastí, vyskytuje se nyní hlavně ve vyšších podhorských a horských polohách, v Plzeňském kraji konkrétně na Šumavě. Jeho opouštění luk a polí souviselo s rozvojem intenzifikace zemědělství, velkou roli zřejmě sehrála mechanizace senoseče.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.