Přihlásit

V Bousíně se pro děti konal myslivecký den (Prostějovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bousín, malá vesnička na úpatí Drahanské vrchoviny, kde již není základní škola a nikdo z obyvatel se nevěnuje aktivně myslivosti.
Z této vesničky pochází pan Josef Pořízka, dlouholetý myslivecký hospodář našeho Mysliveckého sdružení Horka Žárovice. Věnuje se chovu jagdteriérů, kde dosahuje výborných výsledků, je rozhodčím při zkouškách mysliveckých psů. Je to dobrý kamarád. Na výroční schůzi našeho mysliveckého sdružení nás požádal, zda bychom uspořádali v Bousíně pro děti myslivecký den. Již v minulých letech jsme uskutečnili dva úspěšné myslivecké dny pro děti z Plumlova a zdařilou akci ve spolupráci s ochránci přírody. Provedli jsme také dvě přednášky o myslivosti pro děti z mateřské školky v Plumlově. Vzhledem k tomu, že již máme určité zkušenosti v práci s dětmi, jeho nabídku jsme pochopitelně přijali.
V sobotu 9. července 2011 jsme uspořádali v této obci myslivecký den dětí. Na louce za vesničkou u kraje lesa stanovali chalupáři, chataři a místní děti. Pořadatelé vytvořili menší stanový tábor s patřičným vybavením. Členové mysliveckého sdružení vyznačili mysliveckou stezku s jednotlivými stanovišti. Děti vytvořily menší skupinky a postupně přicházely na tato stanoviště.
Na stanovištích naši členové seznamovali děti se zvěří spárkatou, pernatou a zvěří myslivosti škodící. Výklad byl doplňován vhodnými obrázky. Na dalším stanovišti byla provedena ukázka trofejí, shozy spárkaté zvěře i zbraně divočáka. Na posledním stanovišti se děti seznámily s mysliveckými zbraněmi a zejména byly poučeny o jejich nebezpečnosti. byla také zvýrazněna péče o zvěř, hlavně v zimním období.
Vzhledem k tomu, že byly vytvořeny menší skupinky, děti se neostýchaly, dotazů a otázek bylo velké množství. Děti projevily značené vědomosti z myslivosti, díky našemu hospodáři, který místní děti průběžně seznamuje s myslivostí.
V závěru byly nejúspěšnější z nich oceněny drobnými pozornostmi, nejlepší dokonce obdržely menší poháry. Pro dospělé jsme připravili mysliveckou soutěž, kdy na jednotlivých listech byly formou testu připraveny otázky z myslivosti. Účast na této soutěži byla překvapivě značná, na závěr soutěže si mohli svoje znalosti porovnat se správnými odpověďmi.
Myslivecký den dětí byl doplněn ukázkami vojenského výcviku, zásadami táboření a pobytu v přírodě. Děti si také prohlédly protipožární techniku místních hasičů a její využití. Potom následovaly různé soutěže. Den dětí se setkal s velkým úspěchem. Je také pozoruhodné, že i v tak malé vesničce je spolužití místních obyvatel, chalupářů a chatařů bezproblémové a společně dokáží vytvořit takovou akci s příjemnou atmosférou. Poděkování patří organizátorům tohoto mysliveckého dne dětí i našim členům mysliveckého sdružení, kteří se na této akci podíleli.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.