Přihlásit

Divočáci ničí zahradu, nezastaví je ani plot (Plzeňský dceník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Neobvyklý problém řeší Jan Novák, kterému už několikrát rozryla divoká prasata zahradu v Nadlesí na Sokolovsku. Jejich řádění prý začalo s odchodem jara.
"Prasata se objevila na naší zahradě už třináctkrát. Takový nápor jsme zažili poprvé teprve letos. Bohužel, drátěný plot je nezastaví," stěžuje si Jan Novák. "Po prvních incidentech jsme jej podkládali dřevěnými zábranami, aby ho nemohla rozplétat, ale ani tato ochrana není stoprocentní," pokračuje zahrádkář. Podle jeho slov se prasata lidí vůbec nebojí. "Chodil jsem mezi nimi a nemohl jsem je odehnat. Jednou jsme na zahradě dokonce napočítali dvanáct kusů," říká Novák, který se s problémem obrátil na starostu Lokte Jaroslava Hlavsu.
V dopise, který Novák Deníku poskytl, mu starosta odpověděl, že každý vlastník či nájemce nemovitosti má právo si své vlastnictví povoleným způsobem chránit.
"Za nelegální způsob ochrany, respektive za následky takového počínání, si pak nese plnou zodpovědnost," odpověděl starosta.
"Já vím, že pan Hlavsa je bývalý ředitel Loketských lesů a také obrovský zastánce přírody. Já mu to neberu, ale jeho odpověď mě zvedla ze židle. Řekl mi, že v této naturové oblasti je výskyt zvěře hojnější, a tak se nesmím divit, že plot nezabrání průniku ani lasicovitým šelmám, plazům, ptactvu, hlodavcům, ani klíšťatům. S tímto arogantním jednáním nejsem spokojený," stěžuje si Novák.
S problémem mu prý nemůže pomoci ani současný ředitel Loketských městských lesů Pavel Scheuer. Ten uvedl, že je o celé záležitosti informován. "Zákon o myslivosti říká, co jsou honební a nehonební plochy. V obci nelze provádět myslivost," sdělil ředitel lesů s tím, že právě tento pozemek se nachází na ploše nehonební.
"Když bydlím v přírodě, měl bych mít tomu odpovídající plot. Byl jsem se na místě osobně podívat, a takový tam opravdu není," podotkl Scheuer.
"Panu Novákovi jsme odpověděli, že v současné době mu bohužel nemůžeme pomoci. Můžu mu však poradit, že v takovém případě by byl řešením pouze pořádný plot a pes na zahradě. Existují také různé odpuzovače chemického rázu," dodal ředitel Loketských městských lesů.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.