Přihlásit

V srpnu stoupl počet nehod se zvěří, pod koly osobních vozidel končí srny (Berounský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Policie nabádá řidiče, aby nepodceňovali dopravní značení, které je na silnici varuje před lesní zvěří, a to zejména v nočních hodinách.

Zvířata ohrožují řidiče v určitou dobu
V měsíci srpnu už dopravní policie vyjížděla k několika dopravním nehodám, jejichž účastníkem byla srna. Jen v uplynulém týdnu policisté na silnicích druhé a třetí třídy zaznamenali čtyři takovéto nehody a shodou okolností se všechny odehrály kolem deváté hodiny večer.
První z nich se odehrála na silnici ve směru od obce Záluží na město Hořovice.
"Kolem deváté hodiny večer projížděl po této silnici pětatřicetiletý řidič osobního vozu Renault Megane. Když projížděl po přímém úseku vozovky, tak mu zničeho nic vběhl do vozovky z levé strany srnec a vozidlo do něho narazilo levou přední částí," popsala průběh nehody mluvčí berounské policie Lenka Uriánková.

Srna neuhynula hned po nehodě
Řidič vyvázl z nehody bez zranění, ale srnec byl na místě mrtvý. Vzniklá škoda dosáhla částky 31 tisíc korun.
Při další dopravní nehodě, která se odehrála na silnici ve směru z Berouna na Železnou, zemřela srna. Před smrtí zvíře nějakou dobu trpělo. Osobní vozidlo Škoda Felicia do srny, která mu skočila do vozovky z levého travnatého příkopu, narazilo čelně.

Srážce už nešlo včas zabránit
"Střetu nešlo zabránit a náraz zvíře odhodil do pravého travnatého silničního příkopu, kde pak uhynulo," uvedla Lenka Uriánková.

Zraněné zvíře odběhlo do pole
Ve stejný den se srazil se srnou i řidič osobního vozu Škoda Octavia, který jel po deváté hodině večer po silnici ve směru od obce Řevnice na Svinaře. Jemu vběhla srna do vozovky z pravé silničního příkopu. Zvíře ale srážku s vozidlem přežilo a odběhlo do pole.
Daleko hůř dopadl srnec, do kterého najel na silnici ve směru od Hostomic na Bezdědice řidič s osobním vozem Škoda Octavia. Vozidlo do srnce najelo přední částí a zvíře na místě usmrtilo.

Co dělat před a při srážce se zvěří
Odborníci radí, že pokud je střet se zvířetem nevyhnutelný, není dobré se mu snažit za jakoukoli cenu zabránit. V takovém případě totiž hrozí riziko, že auto vrazí do stromu a nebo do vozidla jedoucího v protisměru a následky nehody jsou pro jeho řidiče potom daleko horší, než když narazí do zvířete.
Když ke střetu osobního auta se srnou či srncem dojde, je potřeba postupovat opatrně. Zvíře může být vážně poraněné a pokud neuhyne či neuteče, může být agresivní. Řidič by neměl mrtvé či zraněné zvíře v žádném případě nakládat do svého auta. Mohl by se tak dostat do střetu se zákonem. Při takového dopravní nehodě musí zavolat policejní hlídku, která vyrozumí příslušné myslivecké sdružení.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.