Přihlásit

Kaplice o víkendu oblékne loveckou kamizolu (Českokrumlovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tradiční Kaplické slavnosti letos představí myslivce i rybáře. Na své si o víkendu ve městě přijdou všichni, kdo se chtějí dobře bavit

Vyznavači myslivosti a rybářství, milovníci přírody, ale i všichni ti, kteří se chtějí dobře pobavit, najíst nebo si vybrat originální dárek pro své blízké, jsou o nadcházejícím víkendu zváni do Kaplice.
Ve druhém největším městě regionu se totiž uskuteční tradiční Kaplické slavnosti. Tentokrát však pozbudou přívlastku "formanské" a obléknou se do lovecké kamizoly. "Myslivost není jen střílení zajíců anebo koroptví. Je to taková malá věda, o níž toho laická veřejnost příliš neví. A to bychom chtěli částečně změnit i letošními Kaplickými slavnostmi," vysvětlil ředitel pořádajícho Kulturního a informačního centra v Kaplici Stanislav Trs.
Téměř každý bod programu slavnostní proto má nějakou spojitost s cechem sv. Huberta, patrona myslivosti, a také sv. Petra, ochránce rybářů.
Už při pátečním slavnostním odpoledni, které je tradičně určeno dětem, čeká v městském parku na příchozí lovecká stezka, na níž nebude chybět sokolník a jeho dravci, lov kapříků anebo expozice chovatelů drobné zvěře. "Děti si také budou moci vyzkoušet práci na hrnčířském kruhu, připraveno je pro ně také malování na obličej, elektrovozítka nebo bungee trampolína," vyjmenoval Stanislav Trs.
Sobotní program pak odstartuje velkolepým historickým průvodem, kdy městem od kulturního domu přes náměstí a Českobudějovickou ulici do parku projde asi stočlenná lovecká družina Petra Voka. "V průvodu nebudou chybět bubeníci, kteří v rámci slavností vystoupí se svou vlastní show, ale ani sokolníci, trubači nebo členové Řádu svatého Huberta," vyjmenoval ředitel kaplického kulturního a informačního centra. Podotkl, že kromě dvounohých účastníků bude možné v průvodu obdivovat také koně nebo psy.
"Líbí se mi, že průvod už vzali za svůj také Kapličáci, kteří si každoročně na slavnosti půjčují kostýmy, a sami tak přispívají k oživení svých slavností," ocenil Stanislav Trs.
Jen co lovecká družina Petra Voka dorazí do parku, rozjede se maraton hudebních a divadelních vystoupení, ukázek práce již zmíněných kynologů či sokolníků anebo vábení různých druhů zvěře. "Jistě vítaným zpestřením programu budou ukázky historického vaření a malým vrcholem pak obřad pasování myslivce, který veřejnost nemá běžně šanci vidět," láká Stanislav Trs.
Novinkou letošního ročníku slavností je řemeslný trh. Na něm se představí například zlatník, štítkař, přadlenka, kovář nebo hrnčíř. Chybět nebude ani stánek s loveckými zbraněmi, vábničkami anebo výstava trofejí.
S prázdným žaludkem ze slavností rozhodně neodejdou gurmáni, pro něž bude připravena bohatá hostina. "Péct se budou velké palačinky, k mání budou také trdelníky, lovecké či sušené francouzské klobásy a další masné pochutiny," vyjmenoval Stanislav Trs.
Program slavností se ovšem nebude odehrávat pouze v městském parku. Milovníci motorů si jistě najdou cestu na centrální náměstí, kde v sobotu ve 14 hodin začne VI. kaplické setkání škodovek s motorem vpředu. Nablýskané veterány budou moci příchozí obdivovat za doprovodu živé hudby v podání kapely NA EX. V 17 hodin pak v nedalekém kostele sv. Petra a Pavla začne svatohubertská mše za účasti Řádu sv. Huberta. K té příležitosti se do loveckého hávu oblékne i samotný kostel. Jak doplnil místostarosta Kaplice Pavel Svoboda, téma loveckých historických tradic Kapličtí pro letošní slavnosti vybrali na počest právě probíhajícího Rožmberského roku k 400. výročí úmrtí posledního Rožmberka Petra Voka. "Věřím, že velmi bohatý kulturní a společenský program zaujme návštěvníky všech věkových kategorií, kteří mají rádi přírodu, hostorii a dobrou zábavu," podotkl Pavel Svoboda, jenž zároveň poděkoval všem sponzorům a partnerům slavností, ale také těm, kteří se budou podílet na zdárném zabezpečení průběhu největší kulturní akce roku v Kaplici.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.