Přihlásit

Přísedničtí myslivci obdivovali při posezení trofeje z daleké Afriky (Rokycanský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

O tom, že myslivost a kulturní dění spolu úzce souvisí, se mohli přesvědčit účastníci už druhého ročníku povedené akce s názvem ´Přátelské posezení s mys- livci...´.
Prázdninovou akci zorganizovali přátelé Mysliveckého sdružení Hory Jablečno-Přísednice v čele s Arnoštkou Jelínkovou. Mezi pozvanými však nechyběli ani význační hosté a lidé, kteří se lvím podílem zasloužili o zdar celého podvečera.
Zdejší myslivecké seskupení jen několika členů hospodaří těsně nad stanovenou hranicí pěti set hektarů v krásné honitbě na okraji Křivoklátska. Ze zvěře zde najdeme převážně zvěř jelení, mufloní, srnčí a černou. Z drobné zvěře tu spatříme zajíce a bažanty, i když jejich stavy neustále pozvolna klesají. Po úvodním slově hlavní organizátorky Arnošty Jelínkové se rozproudí program pro více než stovku příznivců Hubertova cechu. V pestrém programu nechybí poutavá přednáška našeho předního mykologa Jiřího Baiera o houbách, které lze v blízkosti obce nalézt. A že jich není zrovna málo, dokládá výstavka budící pozornost účastníků tohoto podniku, který myslivce představuje úplně z jiného úhlu. Po krátké přestávce spojené s hudební produkcí a občerstvením nejen s vynikajícími klobáskami seznamuje přítomné Hana Hrachová, autorka knih ´ Zbirožsko a Rokycansko na starých pohlednicích´ o historii vázající se ke zdejšímu okolí. I tato přednáška se setkává s velkým ohlasem.
Dalším neméně poutavým bodem programu je přehlídka ulovených trofejí místních myslivců spojená s výstavou trofejí z Afriky zapůjčených od Tomáše Nováka z Dobrovíze. Ten kromě několika unikátních antilop zapůjčil i trofej soba z Norska.
Celou expozici velice vkusně doplnila výstava fotografií turistky a vášnivé fotografky Zdeny Bradnové ze Zbiroha. Po oficiálním programu nastal čas na neformální diskusi, ale i přátelské posezení s hudbou.
Je sympatické a chvályhodné, že se v dnešní uspěchané době ještě najdou lidé, kteří se snaží o zachování mysliveckých tradic a kulturního dění v malých obcích. Po mysliveckém večeru v Líšné, jehož neúnavným organizátorem je Bohuslav Jansa a této akci v Přísednice pod taktovkou Arnošty Jelínkové věřím, že se snad najdou další, kteří vrátí ´českou´ myslivost tam, kam patří, tedy na výsluní spolkového života v obcích.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.