Přihlásit

Zajíc na smetaně? Ten bude za pár let vzácností (Prostějovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na srnčím ragů či klobáskách si začaly koncem srpna pochutnávat rodiny myslivců. "Právě od konce léta do ledna se dostává díky probíhající lovecké sezoně na trh zvěřina. Koupit se dá přímo od myslivců nebo v obchodech. Letos ale jen v omezené míře," řekl Jiří Šilha z Českomoravské myslivecké jednoty.
Na Prostějovsku totiž zvěře rok od roku dlouhodobě ubývá. "Zajíci a bažanti už jsou pomalu vzácností. Pokud bude někdo něco střílet, tak to spíš zůstane samotným myslivcům. Srnčí, vysoká nebo černá zůstává spíš pro potřeby jednotlivých organizací na různé myslivecké noci, poslední leče a podobné akce. Do distribuce se dostane snad jen pár kusů od jednotlivých střelců," popsal situaci Jiří Procházka z prostějovského okresního mysliveckéh spolku. Do distribuční sítě dodávají zvěřinu jen velké podniky, jako jsou státní či vojenské lesy. Ty však drobnou zvěřinu neloví. Zajíc na smetaně se tak zřejmě stane vzácnou pochoutkou pro labužníky. "Tak toho jsem neměl snad deset nebo patnáct let," prohlásil Procházka.
Víkendovým úlovkem se může pochlubit i myslivec František Piňos ze Seloutek. "Podařilo se mi střelit srnce na Plánivách u Dětkovic," pochlubil se vášnivý nimrod.

Odstřel srnce vyhrál jako cenu ve střelbě na asfaltové holuby. "Srnec je sedmiletý, má už trochu tužší maso, tak poputuje do klobás," prozradil Piňos. Pokud se mu podaří střelit mladší kus, může se rodina těšit na oblíbeného srnce na houbách. "Srnčí kotletu naložíme do česneku a necháme ležet dva dny. Pak ho na cibulce zprudka opečeme. Mezitím si připravíme houby na cibulce a do nich srnčí vložíme. Přidáme sůl, pepř, jalovec a koření na divočinu a dáme do zapékací misky. V troubě pak dusíme doměkka," prozradila recepturu myslivcova žena Marie.
Milovníci kvalitního masa by si však zvěřinu rozhodně neměli nechat ujít. "Jde o velmi kvalitní biopotravinu. Na rozdíl od masa produkovaného v režimu ekologického zemědělství nebo v normální zemědělské výrobě se u zvěře nepoužívají antibiotika. Zvěřina je vysoce kvalitní maso bez přebytečného tuku a v níž je možné cítit pravou a intenzivní chuť, která se stupňuje podle pohlaví a věku zvířete," uvedl mluvčí myslivců Jiří Šilha. Zvěřina chutná plněji, protože zvěř má více pohybu, živí se širokou paletou plodů, bylin a trav. Chutí je podobná hovězímu masu, je však aromatičtější. Ani při přímém prodeji od lovce nemusí být kupující bez informací o původu masa. "Při nákupu u myslivce získáte tyto údaje z lístku o původu zvěře. V něm je uveden například druh, věk, váha, pohlaví, den ulovení nebo číslo plomby. Při nákupu v supermarketu většina údajů není zákazníkovi dostupná a navíc se většinou jedná o zmražené maso, které má oproti čerstvému nižší kvalitu," uvedl Šilha.
Dodal, že zvěřina musí být odležená. Od doby odstřelu zhruba jeden až dva týdny.

Srnčí klobásy
Suroviny
30-50 % mladé srnčí zvěřiuny, 50-70 % libového vepřového boku, koření a přídavné látky (na 1 kg masové hmoty 20 g kuchyňské soli, 3 g mletého bílého pepře, 0,5 g koriandru, 1 stroužek česneku, trochu bílého vína).
Postup přípravy
Srnčí zvěřinu a česnek nameleme přes kotouč s otvory o velikosti 3 mm. Hmotu promícháme s vepřovým bokem, kořením a vše nameleme přes kotouč s otvory o průměru 5 mm. Dobře prohněteme a naplníme do tenkých vepřových střev. Místo srnčího zvěřiny můžeme použít i zvěřinu jiné zvěře nebo jehněčí či kozí maso.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.