Přihlásit

Obyvatelům vesnice ztrpčuje život drzá liška (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Již čtrnáct dnů mají špatné spaní obyvatelé Hráze u Měčína na Klatovsku. Do jejich obce totiž pravidelně po setmění přichází liška a v blízkosti domů dělá neplechu.

"Začalo to u nás. V noci nás probudil štěkot psů, kteří na něco doráželi. Vyšla jsem z domu a zjistila, že máme před vchodem rozházené boty a že některé dokonce chybí. Nejprve jsem se lekla že tu opět řádí nějací zloději, ale pak jsem zahlédla, jak přes zahradu běží liška. Chybějící boty byly roztahané až na zahradě a prokousané," říká tamní obyvatelka Marie Burianová.
Liška do vsi chodí pravidelně. "Sledovala jsem ji s dcerou. Stála blízko nás, snažily jsme se ji odehnat a vyplašit. Na nic ale nereagovala, stála a dívala se na nás. Je divné, že přichází tak blízko a nemá strach z lidí ani ze psů. Bojíme se, aby nebyla nějak nemocná," postěžovala si Miroslava Stuchlová.

Lidé nemohou spát, budí je psí štěkot
Liška, která se potuluje Hrází, vadí nejen lidem, ale i psům. Ti v noci štěkají a obyvatelé vesnice nemohou spát. Mazané zvíře dokonce na zahradě u jednoho stavení strhalo pověšené prádlo. Lidé se shodují, že liška má zvláštní chování. "Zajímavé je třeba i to, že se specializuje na boty a oblečení. Dosud nezaútočila třeba na slepice či na králíky. Kdybychom lišku na našich dvorech a zahradách neviděli, asi bychom tomu nevěřili. Ale je to tak. Buď je nemocná, nebo je ochočená, ale kdo ví?" ptá se Václav Bouda.
"Liška je plaché zvíře a popis jejího chování je opravdu zvláštní. Skutečně by mohla být napadena nějakou nemocí, třeba vzteklinou. V takovém případě by bylo zvíře pro okolí nebezpečné. Vzteklina je totiž přenosná na člověka a toto onemocnění může být dokonce smrtelné, nezačne-li léčba včas. Liška však může pocházet i z nějaké farmy, odkud je zvyklá na lidi," hodnotí chování zvířete jednatel Okresního mysliveckého sdružení v Klatovech Pavel Martin.
Jedinou radou pro obyvatele Hráze podle Martina je obrátit se na místní myslivecké sdružení.
Myslivecká sdružení se ale brání. Na Hrázi jsou totiž hranice honiteb hned tří mysliveckých spolků - Švihov, Předslav a Kbel. "Na tohle jsme krátcí. Pokud obyvatelům Hráze liška vadí, ať se obrátí na veterinární správu, kde mohou povolit její odstřel," vzkazuje hospodář Mysliveckého sdružení Švihov Milan Kohout.
Na veterinární správě v Klatovech zase Vlastimil Liška radí, aby se lidé v případě, že je "zrzka" ohrožuje na životě, obrátili na Policii ČR, nebo se domluvili s myslivci, aby si na lišku počíhali mimo obec. Liška se prý může střílet celoročně.

Obyvatelé nemají jistotu, bojí se nákazy
Obyvatelům Hráze by nevadilo, že mají lišku v okolí, bojí se však nákazy. Nemají jistotu, že je liška zdravá.
"Máme v obci malé děti, jezdí sem vnoučata, hrají si zde, lezou po zemi. Mohlo by se klidně něco stát," pokračují rozzlobení obyvatelé.
Lidé z okolí Hrázeckým radí, aby na lišku políčili různá železa a pasti. To se jim ale zdá být nehumánní a raději dál trpí. Někteří dokonce verandy domů a boty, které přišly s liškou do styku, pravidelně dezinfikují.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.