Přihlásit

Divočáci ničí úrodu kukuřice (Třebíčský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

I letos má černá zvěř z polí prostřený stůl. Nejvíce řádí v místech u rozsáhlých lesů

Třebíčsko
V těchto dnech majitelé polí vjíždějí do lánů kukuřice, aby ji sklidili. Pomalu začínají zjišťovat, nakolik se v ní zabydleli divočáci. Nejvíce dokáže černá zvěř řádit v polích poblíž rozsáhlých lesů.
Jedním z postižených zemědělských družstev je ZD Kožichovice. Tam už myslivci ulovili patnáct divočáků minulý týden.
"Máme zase v polích divočáky, je to pořád dokola. Pasou se buď na zasetých polích, nebo ve vzrostlé kukuřici i řepce. Těžko s tím bojovat. Myslivci nám alespoň chodí v rámci kompenzace škod pomáhat sbírat slámu nebo kámen z polí. Na dožínky věnují maso z divočáka, v průběhu roku ještě srnce. Je to celé o domluvě," říká předseda kožichovického družstva Jaromír Krátký.
Nimrodi ulovili minulý týden jedenáct divočáků v Klučově, další kusy padly v Číměři. Podobné problémy mají také na Koutecku, které je oseto rozsáhlými lány kukuřice.
"Škody jdou u nás do statisíců korun, rozhodně tedy nejsou nějak zanedbatelné. Ale dělat s tím mnoho nemůžeme," podotýká předseda ZD Kouty Lubomír Pisk s tím, že definitivní škody sečtou do tří týdnů.
Divočáci u Koutů stejně jako jinde úřadují už na jaře. "Když zasejeme pole s kukuřicí, jdou po řádku a semeno vybírají. Rozrývají taky louky," dodává Pisk.
Na Koutecku každý rok uloví okolo dvacítky divočáků. Myslivci tu stejně jako jinde v okrese vynahrazují ztráty brigádami na polích.
Podle jednatele Okresní myslivecké jednoty v Třebíči Josefa Venhody je obtížné při sčítání zvěře určit bližší počty divočáků. Zda jsou přemnožení, či ne, je proto obtížné komentovat.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.