Přihlásit

Návštěvníci hradu Svojanov se pobavili na panském lovu (Svitavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Gotický hrad se o víkendu vrátil do devatenáctého století. Poprvé zde proběhly slavnosti lovu. Přilákaly na Svojanov stovky návštěvníků, přestože hlavní turistická sezona už skončila.
Zcela nová akce navodila atmosféru z dob, kdy sídlo sloužilo k loveckým účelům. "Zejména v devatenáctém století sem dojížděli majitelé za zábavou a oddechem. V okolních hlubokých lesích pořádali hony a tím se bavili. Proto jsme uspořádali tyto slavnosti lovu. Svým způsobem připomínají minulost hradu," uvedl kastelán Svojanova Miloš Dempír. Celodenní program probíhal na hlavním nádvoří. Sokolník předvedl dravé ptáky. Scénická vystoupení s loveckou tematikou nezapomněla ani na šermíře a pytláky. Turisté tak měli příležitost podívat se, jak se i křehké ženy umí hbitě ohánět holí nebo kordem. "Věděli jsme, jaký program zde bude, proto jsme sem přijeli. Jezdíme na hrad často," uvedl Roman, který přijel s rodinou z nedaleké Poličky. Také Martina z Brna byla spokojená. "Využili jsme pěkného počasí. Vždy se tady s dětmi pobavíme," řekla žena. Právě děti si přišly jako vždy na své. Asi nejvíce se zajímaly o mučící nástroje. Mohly si je osahat, některé i vyzkoušet. Program do prostor hradu zapadl. "Snažíme se inspirovat hlavně jeho minulostí," dodal Dempír.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.