Přihlásit

Usvědčit pytláka? Takřka bez šance (Břeclavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Poctivým myslivcům to slovo zní jako černá můra. Pytlák. A špatný sen se jim každý rok vrací. Naposledy udeřil v reálné podobě u Mikulova, kde po výstřelech zůstali ležet tři daňci.
"Na Břeclavsku jde o letitý problém, který se bohužel jen tak nevymýtí," potvrdil Břeclavskému deníku myslivec Miroslav Hůserek.
Smrtí tří zvířat v oboře Klentnice se od začátku týdne zabývají policisté, kteří pátrají po střelcích. Daňci zůstali ležet na místě, kde je našel zaměstnanec polesí. "Kolik osob se na nelegálním lovu podílelo a proč byly trofeje zanechány na místě,je zatím předmětem šetření. V každém případě byla způsobena škoda padesát tisíc korun a pachatelé se dopustili přečinu pytláctví," uvedla k události mluvčí břeclavských policistů Kamila Haraštová. Viníkům hrozí až dva roky vězení.
Pokud se střelci nakonec dočkají trestu, bude to pro Hůserka překvapení. Míní, že pokud pytláka nechytí sklánějícího se nad mrtvým zvířetem a se zbraní v ruce, mají jen minimální možnost mu něco dokázat. "Bohužel je to legislativní nedostatek," poznamenal myslivec. Stejně se vyjadřují také policisté, kterým pak ve většinou prázdném lese chybí svědci. "Snažíme se důkladně ohledat místo činu, zajistit stopy, nábojnice. Ovšem pokud je výstřel veden z nelegálně držené zbraně, je to velmi složité," řekla Haraštová s pokrčením ramen.
Šance v boji proti pytlákům mají myslivci malé. A může v něm jít o zdraví. Lovci jsou v momentě odhalení schopní otočit hlaveň zbraně i směrem revírníkům. Jen aby dokázali včas zmizet. "Chytat pytláka je životu nebezpečné. Vždy kolegům proto radím, aby k nim chodili ve dvou a vzájemně se jistili," líčil Hůserek, podle něhož se v lesích na Břeclavsku pohybují čtyři typy střelců.
První, masaři. Ti zabíjejí hlavně pro maso. Druzí, sběratelé. Pro ty je důležitá trofej, kterou si poté vystaví. Čím větší, tím cennější. Třetí, zabijáci. Střílí z vášně, pocitu zvěř usmrtit. A čtvrtí, poctiví myslivci. "Ti to s lesem myslí dobře,"tvrdí Hůserek.
Dokonce nevyloučil ani možnost, že se do pytlačení pouští samotní myslivci. Zároveň však upozorňuje, že jde pouze o malý zlomek z celkového počtu. "Stačí, aby pršelo a vědí, že v lese nikdo nebude. Tak si ťuknou srnečka. Chuť na zvěřinu je u nich v takových případech obrovská," dodal Hůserek.
Dvouletý jelen zemřel zbytečně například u zámečku Lány v oboře Soutok. Kalendář ukazoval červnové dny a také tehdy se policisté pustili do vyšetřování. Bezvýsledně.
"Naposled se nám podařilo obvinit z pytláctví osmatřicetiletého muže, kterého při nelegálním lovu zahlédl myslivec a informoval nás. To bylo v roce 2009," vzpomněla Haraštová. Přestože lovecká sezona začíná oficiálně s prvními listopadovými dny, pytláci mají vlastní pravidla. Bez ohledu na kalendář. "Je to prosté a všude stejné. Zabíjí, když mají chuť nebo odbyt na maso,"sdělil šéf mysliveckého spolku v sousedním Hodonínsku Radovan Mančík.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.